Piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe avioanele F-16 în luna august. Unde și cine îi va antrena pe aceștia

Data actualizării: Data publicării:
pilot care se uita in zbor cu capul intors la alte avioane F-16
Foto: Getty Images

11 state membre NATO vor fi implicate în antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16. Antrenamentele vor începe în august, în Danemarca, în timp ce un centru de antrenament va fi stabilit în România, au declarat oficiali ai Alianței, citați de Reuters.

Danemarca și Olanda/Țările de Jos vor fi statele NATO care vor juca rolul principal în antrenarea piloților ucraineni și a personalului tehnic care se va ocupa cu întreținerea acestor aeronave, înainte ca Ucrainei să-i fie furnizate aceste avioane de luptă în războiul cu Rusia.

„Sperăm să vedem primele rezultate la începutul anului viitor”, a spus ministrul danez al Apărării.

Ministra olandeză a Apărării a anunțat că țara sa și Danemarca vor livra avioanele F-16 pe care se vor antrena, efectiv, ucrainenii.

„Vom furniza avioanele F-16 la un centru de antrenament din România”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conform Kyiv Independent, cele 11 state implicate în antrenarea piloților ucraineni sunt: Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie.

Până în prezent, nicio țară NATO nu a anunțat public livrarea de avioane F-16 Ucrainei. Doar Polonia și Slovacia au furnizat până în prezent 27 de avioane Mig-29.

Președintele României Klaus Iohannis a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, că România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire pentru F-16 și că există sprijin din partea liderilor NATO.

„Există planuri pentru bază, aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua”, spune șeful statului, precizând că din motive de securitate nu poate spune public unde va fi această bază.

O asemenea decizie ar avea un impact uriaș pentru Forțele Aeriene Române, în contextul în care hub-ul regional nu ar pregăti doar piloți ucraineni și aliați, ci și piloți români.

Anterior, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius, iar una din aceste decizii se referă la crearea unui centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 în țara noastră.

„În cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alți aliați și cu Lockheed Martin - compania care proiectează acest avion de luptă - va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina. Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, transmitea CSAT.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri