Polonia anunță că „va veni în ajutorul” Suediei și Finlandei dacă sunt atacate înainte de aderarea la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Poland Russia Ukraine War Donors' Conference
„În cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul aderării, Polonia va veni în ajutorul lor”, a spus premierul polonez. Foto: Profimedia Images

Polonia va asista Suedia şi Finlanda dacă vor fi atacate înainte de a obţine calitatea de membru al NATO, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

„Consider aderarea Suediei şi Finlandei la NATO ca un semnal important de întărire a securităţii în Europa”, a spus Morawiecki în cadrul unei conferinţe, potrivit Agerpres. „Vreau să precizez că în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul [procesului] aderării, Polonia va veni în ajutorul lor”.

Finlanda şi Suedia au solicitat oficial miercuri să se alăture alianţei NATO, o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia, punând în mişcare un proces de aderare care se estimează că va dura doar câteva săptămâni.

Polonia nu este prima țară care oferă asistență militară celor două state nordice înainte de aderarea la NATO. Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la rândul său că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu ar fi o problemă pentru Rusia, cu excepţia situației în care va avea loc desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, caz în are Moscova va fi nevoită să reacţioneze.

Citește și: De ce Suedia și Finlanda nu sunt deja în NATO și cât de mult le vrea alianța

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri