Polonia cumpără sisteme americane de apărare antiaeriană de tip Patriot în valoare de 15 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Sistem de rachete Patriot
Sistem de rachete Patriot. Foto: Profimedia

Polonia va achiziționa sisteme americane de apărare antiaeriană de tip PATRIOT, a căror eficienţă a fost dovedită în Ucraina, împotriva atacurilor aeriene ruseşti. Costurile achiziției se ridică la 15 miliarde de dolari, potrivit unui acord dezvăluit de către Pentagon, relatează AFP, citată de News.ro.

Defense Security Cooperation Agency (DSCA), o agenţie din cadrul Departamentului american al Apărării, a anunţat miercuri că această vânzare prevede până la 48 de lansatoare de tip Patriot PAC-3 şi până la 644 de rachete, dar şi radare. Potrivit DSCA, Departamentul de Stat american, care autorizează exportul de armament american, a aprobat această vânzare.

”Vânzarea, aşa cum este propusă, va îmbunătăţi capacitatea de apărare a Poloniei împotriva rachetelor şi va contibui la obiectivele Poloniei de a-şi actualiza capacităţile şi de împinge mai departe interoperabilitatea cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, anunţă într-un comunicat agenţia.

Sistemele de tip PATRIOT sunt concepute pentru a funcţiona inclusiv împotriva unor rachete şi aeronave cu viteză mare. Ele s-au dovedit foarte eficiente în Ucraina, unde apără teritoriul Kievului de atacuri aeriene ruseşti, inclusiv de rachete balistice tactice şi rachete hipersonice.

PATRIOT au fost utilizate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991, având rolul de a apăra aerodromurile și porturile maritime vitale, precum și centrele de comandă și control din Arabia Saudită și Israel, împotriva rachetelor balistice irakiene SCUD, potrivit Forțelor Aeriene Române.

Interceptorul PAC-3 utilizează tehnologia "hit-to-kill" și radarul activ în bandă K ce îmbunătățește semnificativ capacitatea de distrugere a rachetei balistice.

În timp ce interceptorii PATRIOT anteriori explodau aproape de ținta ostilă, PAC-3 lovește direct ținta. Însă cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte.

"Echipajele sistemului PATRIOT sunt instruite să reacționeze rapid și să angajeze din timp. Astfel, în prezent, în filozofia apărării aeriene și antirachetă, sistemul PATRIOT este destinat apărării punctuale a obiectivelor, împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și combaterii rachetelor balistice aflate la distanțe și înălțimi mari și medii", mai arată sursa citată.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri