Preşedintele Coreei de Sud avertizează ONU despre posibile tranzacţii cu armament între Rusia şi Coreea de Nord

Data publicării:
Kim Jong Un dă mâna cu Vladimir Putin
Kim Jong Un s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Cosmodromul Vostocini, unde i-a oferit „sprijinul neclintit” al țării sale în „lupta sfântă” a Rusiei. Foto: Profimedia Images

Yoon Suk Yeol, preşedintele Coreei de Sud,  a avertizat miercuri, în discursul ţinut la Adunarea Generală a ONU, despre posibilele tranzacţii cu armament între Rusia şi Coreea de Nord.

Liderul de la Seul a apreciat că dacă nord-coreenii primesc, în schimbul unor arme convenţionale livrate ruşilor, tehnologia necesară pentru dezvoltarea armelor de distrugere în masă, ar fi o „provocare directă” şi o ameninţare atât pentru Ucraina, cât şi pentru Coreea de Sud.

El a avertizat că ţara sa, „alături de aliaţi şi parteneri, nu va asista pasiv”.

Yoon Suk Yeol a acuzat Phenianul de încălcarea sancţiunilor decise de Consiliul de Securitate al ONU şi a făcut aluzie la Rusia, arătând că este paradoxal pentru un stat membru al Consiliului să invadeze o ţară suverană în timp ce primeşte „arme şi muniţii de la un regim care încalcă flagrant” rezoluţiile acestui for al Naţiunilor Unite.

Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au exprimat recent îngrijorarea despre negocierile purtate săptămâna trecută în Rusia de preşedintele Vladimir Putin şi conducătorul nord-coreean Kim Jong Un.

Putin a vorbit despre potenţialul de extindere a cooperării tehnico-militare bilaterale. Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei rachete şi muniţie de artilerie pentru războiul împotriva Ucrainei, iar în schimb Moscova ar putea transfera către Phenian tehnologii militare moderne. El a susţinut însă că ţara sa va respecta sancţiunile în vigoare din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri