Președintele Ecuadorului vrea creșterea TVA pentru a finanța lupta contra narcotraficanților

Data publicării:
profimedia-0836346555
Foto: Profimedia Images

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a propus parlamentului creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 12% la 15% în scopul finanţării combaterii bandelor infracţionale implicate în traficul de narcotice, a anunţat vineri guvernul de la Quito, informează AFP, preluat de Agerpres. 

Aflat la putere din noiembrie, Noboa a prezentat joi, în faţa Adunării Naţionale, unde partidul său este minoritar, un proiect de lege urgent având ca unic obiectiv creşterea TVA, potrivit documentului distribuit de Ministerul Comunicaţiilor ecuadorian. 

Parlamentul, care deja a aprobat iniţiativele preşedintelui, are la dispoziţie 30 de zile pentru a se pronunţa asupra acestei propuneri. 

În perioada ianuarie-septembrie 2023, valoarea tuturor impozitelor colectate s-a ridicat la aproximativ 13,5 miliarde de dolari, potrivit administraţiei fiscale. 

„Obiectivul acestei legi este de a face faţă conflictului armat intern, crizei sociale şi economice prin care trece Ecuadorul şi care a agravat o situaţie fiscală deja dificilă”, indică textul proiectului de lege. 

Valul de violenţe din ţara sud-americană îşi are originea în evadarea, duminică, din închisoarea Guayaquil a temutului infractor Choneros Adolfo Macias, alias „Fito”, urmată de revolte în închisori, luări de ostatici şi atacuri cu explozibil. 

Aproximativ 20 de bande infracţionale legate de traficul de narcotice, totalizând 20.000 de membri, ţin sub teroare Ecuadorul de cinci zile. 

Preşedintele Noboa i-a ordonat armatei să neutralizeze aceste bande. Asaltul s-a soldat cu 16 morţi, în închisori au avut loc revolte, 178 de gardieni şi angajaţi ai penitenciarelor au fost luaţi ostatici de către deţinuţi, au fost răpiţi poliţişti, au avut loc atacuri cu explozibil şi au fost incendiate numeroase autovehicule. 

Peste 22.400 de militari au fost desfăşuraţi, cu patrule terestre, aeriene şi maritime, în închisori au avut loc percheziţii şi a fost impusă o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii. 

Din cauza violenţelor legate de traficul de droguri, în 2023 Ecuadorul a înregistrat un record de 46 omucideri la 100.000 locuitori, în creştere cu 800% faţă de anul 2018.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri