Puternicul cutremur din Marea Egee a fost urmat de peste 650 de replici. Sunt 42 de morți, dar încă se caută supraviețuitori

Data publicării:
supravieuitor cutremur izmir
Supraviețuitor extras dintre ruine la Izmir, după cutremurul devastator din 30 octombrie 2020 Foto: Profimedia

Bilanțul cutremurului devastator produs vineri în Marea Egee, în apropierea orașului turcesc Izmir, crește de la o oră la alta. Cel puțin 39 de oameni au murit și peste 885 au fost răniți la Izmir. Și în Grecia sunt cel puțin trei morți și mai mulți răniți, pe insula Samos, aflată în apropierea epicentrului.

Cutremurul a provocat și valuri seismice, atât în Grecia, cât și pe țărmul turcesc. După cutremur, au existat peste 650 de replici,  40 dintre ele cu magnitudine de peste 4.

Operațiunile de salvare au continuat peste noapte și mai continuă, contracronometru, pentru că autoritățile spun că sunt șanse de supraviețuire timp de 72 de ore. Peste 100 de oameni au fost scoşi până acum de sub dărâmături. 

Vă avertizăm urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Poveștile de supraviețuire

- Îmi este foarte frică!

- Nu-ți fie frică! Nu ai de ce să te temi! 

- Poți să mă ții de mână?

- Dă-mi mâna, desigur că fac acest lucru.

- Mă doare piciorul. Vă rog, scoateți-mă mai repede!

Fata din imagini a fost găsită și salvată la mai bine de 24 de ore după ce clădirea în care se afla s-a prăbușit în urma puternicului seism. Echipele de salvare lucrează fără oprire la Izmir pentru a scoate câți mai mulți oameni de sub dărâmături. Printre ei, o mamă și cei 3 copii ai săi care au stat îngropați sub dărâmături timp de 18 ore. Alte 3 femei care au stat 15 ore prinse între plăcile de beton ale fostului lor bloc au fost și ele salvate, în aplauzele celor care au asistat la operațiune.

Impresionantă este și povestea lui Busen, o tânără surprinsă de cutremur în timp ce se afla la dentist cu mama sa. După 9 ore și jumătate de eforturi, atât fata, cât și mama sa au fost scoase dintre bucățile de beton. Epuizate, dar conștiente, ele au fost duse la spital pentru îngrijiri.

cautare supravietuitori cutremur izmir
Echipele de salvare lucrează zi și noapte la Izmir, contracronometru, pentru a găsi supraviețuitori ai cutremurului din 30 octombrie 2020 Foto: Profimedia

Piscă salvată de câini

Orice viață contează pentru salvatori. Într-o altă zona a orașului Izmir, pompierii au încercat minute în șir să scoată dintre dărâmături o pisică. Și au reușit, cu ajutorul câinilor special antrenați! Animalul a petrecut 30 de ore sub dărâmături.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citiți și:  Dramele din Samos. Doi adolescenți care veneau de la școală au murit îmbrățișați, în timp ce tatăl unuia relata despre cutremur

Oamenii stau în mașini, le e frică să mai intre în case

Autoritățile au amenajat peste 2.000 de corturi pentru cei care au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Chiar dacă blocurile în care locuiau nu s-au prăbușit, oamenii evită să revină în casele lor de teama unor eventuale replici.

- Locuim în acest parc. Petrecem noaptea în mașină.

- Cât timp veți sta așa?

- Nu putem merge în interior pentru moment. Clădirea este avariată.

- Locuim în mașină, pentru că locuința a fost avariată. Cred că așa vom sta zilele următoare. Replicile continuă. Nu putem să ne revenim din șoc.

La operațiunile de salvare participă peste 3.800 de membri ai serviciilor de intervenţie, 20 de câini de căutare şi salvare şi 450 de vehicule. Cutremurul produs în Marea Egee a avut o magnitudine de moment estimată inițial la 7 și revizuită apoi la 6,7.

Citiți și:  Mărturiile unor românce aflate la Izmir în momentul cutremurului: „Am avut impresia că se vor rupe pereții”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri