Putin ia peste picior interzicerea importurilor din Occident: „Scad şansele să ne fie exportate ploşniţe”

Data actualizării: Data publicării:
putin intrunire online cu ministrii
Vladimir Putin a avut o întâlnire pe teme economice cu miniștrii guvernului. Foto: kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut glume pe seama ploşniţelor din vestul Europei, în contextul în care economia Rusiei este afectată de sancţiunile impuse de Occident Moscovei din cauza războiului din Ucraina. Rusia are mai puține şanse să ia ploşniţe, ca urmare a interdicției de a importa produse din Vest, şi-a exprimat mulţumirea Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni pe tema situaţiei economice.

Putin i-a ironizat pe aliaţii Ucrainei, în timp ce cerea guvernului şi băncii centrale ruse să ia măsuri împotriva inflaţiei. Presiunile exercitate prin sancţiunile impuse de Occident urmează să crească, a avertizat el, iar guvernul este necesar să se pregătească în acest sens, a cerut el.

„Fantasmele partenerilor noştri frizează de-acum absurdul, prin interdicţia de a importa în Rusia şurubleniţe, ace etc.”, a declarat Putin, potrivit AFP, preluată de News.ro.

„Cu cât vom avea mai puţine vechituri, cu atât mai bine. Asta scade şansele să ne fie exportate ploşniţe de către megalopolisurile europene”, a adăugat el, o aluzie la temeri în mai multe ţări europene cu privire la o răspândire a acestor insecte.

„Atrag încă o dată atenţia Guvernului şi Băncii Rusiei asupra importanţei unei acţiuni coordonate eficiente în vederea reducerii inflaţie”, a declarat apoi şeful statului rus, în cursul acestei reuniuni televizate.

„Asta are un impact direct asupra bunăstării familiilor ruse şi concetăţenilor noştri”, a subliniat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Economia Rusiei, lovită de război

Banca centrală a Rusiei a crescut vineri dobânda directoare de la 13% la 15%, a patra creştere consecutivă în puţin peste trei luni, cu scopul de a încerca să contracareze inflaţia şi slăbirea rublei.

„Bugetul (din 2024) este un factor important în deciaia noastră”, recunoştea atunci guvernatoarea Băncii centrale ruse Elvira Nabiulina, în contextul în care prevederea unei creşteri a cheltuielilor urmează să antreneze o creştere a preţurilor.

Deputaţii ruşi au adoptat joi o creştere foarte puternică a cheltuielilor militare federale în 2024 - cu 68% în decurs de un an.

Războiul din Ucraina afectează grav finanţele şi economia ruseşti.

Din cauza sancţiunilor, slăbirea rublei a fost dublată, în ultimele luni de a o reluare a inflaţiei care alimentează temeri ale multor ruşi cu privire la puterea de cumpărare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri