Putin s-a dus în Orientul Mjlociu ca să discute despre petrol și le-a dus cadouri șeicilor. Prima oprire a fost în Abu Dhabi

Data actualizării: Data publicării:
putin in abu dhabi
Putin s-a dus în Orientul Mjlociu ca să discute despre petrol și le-a adus cadouri șeicilor. FOTO: Profimedia Images

Putin a ajuns în urmă cu puțin timp la Abu Dhabi. Nu a venit cu mâna goală, ci cu multe cadouri, a transmis Kremlinul. Președintele rus a început cea mai lungă călătorie externă de când a declanșat invazia contra Ucrainei. Din Emiratele Arabe Unite, se va îndrepta spre Arabia Saudită. În ambele țări, Rusia are interese mari. Vorbim de petrol, dar și despre evitarea sancțiunilor occidentale. 

Vladimir Putin a ajuns în urmă cu puțin timp la Abu Dhabi, prima etapă a călătoriei sale fulger de-o zi în zona golfului. Este pentru prima dată în aproape doi ani când Putin merge într-o țară care nu este în curtea din spate a Rusiei. În timpul pandemiei, președintele rus s-a izolat de restul lumii. După 24 februarie 2022, restul lumii l-a izolat pe președintele rus. Sau mai bine spus, a încercat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Emiratele Arabe Unite sunt una dintre legăturile Rusiei către lumea exterioară, de când cu sancțiunile occidentale. Sau, în alte cuvinte, este una dintre țările de pe rutele rusești de contrabandă. Mulți oligarhi, afaceriști certați cu legea sau căutați internaționali stau în Abu Dhabi sau Dubai.

Putin se vede la palat discuții cu șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan, șeful emiratului Abu Dhabi și președintele Emiratelor Arabe Unite.

Pe agendă, pe lângă afaceri, sigur vor fi discuții și despre petrol. Putin nu a venit cu mâna goală, ci a adus cadouri. Kremlinul a spus că sunt daruri de protocol. Rămâne de văzut ce a adus Putin unui om care își permite orice lucru de pe planetă. Ultima dată, în 2019, președintele rus i-a adus un șoim.

Miercuri seară, Putin merge în Arabia Saudită. Petrolul va fi pe locul întâi pe agenda de discuții. Rușii și saudiții vor încerca să țină sub control piața petrolului. Cele două țări au anunțat reduceri de producție, dar prețul barilului este tot în scădere, ceea ce nu convine nici Riadului, nici Moscovei.

Nici Emiratelor Arabe Unite, nici Arabia Saudită şi nici Rusia nu recunosc jurisdicaţia CPI, al cărei mandat de arestare pe numele lui Putin.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri