Live Text Raport: Dronele kamikaze rusești au componente fabricate în Europa. Armata rusă e incapabilă să declanșeze o ofensivă în această toamnă

Data actualizării: Data publicării:
drona kamikaze
Dronă kamikaze iraniană folosită de armata rusă la bombardarea orașelor și infrastructurii ucrainene. Foto: Profimedia Images

Dronele kamikaze „Shahed”, produse în Iran și intens folosite de armata rusă în atacurile împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene, sunt „pline de componente fabricate în Europa”, conform unui document secret trimis de guvernul de la Kiev aliaților săi occidentali. Raportul de 47 de pagini, făcut public de The Guardian, a fost prezentat de Ucraina reprezentanților țărilor care fac parte din grupul G7, la o reuniune organizată în luna august. Conform documentului, în perioada mai-iulie 2023, au avut loc peste 600 de atacuri cu astfel de drone kamikaze care conțineau tehnologii occidentale. Concomitent, serviciile militare de informații britanice au precizat, în analiza de miercuri a situației războiului din Ucraina, că armata rusă și-a pierdut capacitatea de a declanșa, în această toamnă, propria sa ofensivă împotriva trupelor ucrainene.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Stoltenberg salută livrarea de tancuri americane către Ucraina

ACTUALIZARE 21:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri prima livrare de tancuri americane Abrams către Ucraina, potrivit dpa.

Contribuţiile semnificative ale aliaţilor din NATO consolidează poziţia Ucrainei, capacitatea ei de a respinge forţele ruse, a declarat Stoltenberg, vorbind la în marja unei întâlniri cu noul prim-ministru leton Evika Silina, miercuri, la Bruxelles.

„Contraofensiva Ucrainei continuă să facă progrese constante. În unele sectoare, forţele ucrainene au trecut de apărarea Rusiei. Dar nu vedem niciun semn că obiectivele lui Putin s-au schimbat”, a declarat şeful NATO.

Cea mai bună cale către o pace durabilă este intensificarea sprijinului pentru Ucraina, întrucât „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii noastre din ultimele decenii”, a subliniat Stoltenberg.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat anterior sosirea tancurilor Abrams în Ucraina. În total, SUA au anunţat livrarea a 31 de tancuri de luptă Ucrainei.

Mercenarii Wagner au revenit pe frontul din estul Ucrainei, susține armata ucraineană

ACTUALIZARE 20:30 Mercenari ruşi din gruparea Wagner au revenit pe frontul din estul Ucrainei, dar rolul lor nu este semnificativ, au anunţat miercuri ofiţeri superiori din armata ucraineană, citaţi de agenţiile Reuters, DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

După rebeliunea eşuată a grupării paramilitare Wagner din 23-24 iunie şi încheiată printr-un acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, liderul de atunci al grupării, Evgheni Prigojin, între timp mort împreună cu principalii săi colaboratori din Wagner într-un misterios accident aviatic pe 23 august, a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor.

De atunci, unii dintre mercenarii Wagner au plecat în Africa, unde gruparea paramilitară a fost puternic implicată şi când era sub conducerea lui Prigojin, iar alţii au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării şi în prezent iau parte din nou la operaţiunile de luptă în Ucraina, mai ales în zona oraşului Bahmut, cucerit de trupele ruse în luna mai după un asalt îndelungat în care trupele Wagner s-au aflat în linia întâi şi au recrutat pentru aceste lupte numeroşi condamnaţi din închisorile ruseşti.

Potrivit Kievului, dintre cei aproximativ 6.000 de combatanţi Wagner plecaţi în Belarus după rebeliunea ratată din iunie, doar circa 500 mai sunt acum în această ţară. Totuşi, potrivit oficialilor ucraineni, luptătorii Wagner reveniţi pe frontul din estul Ucrainei nu reprezintă la ora actuală o ameninţare majoră. „Am observat prezenţa a cel mult câteva sute de luptători din fosta companie militară privată Wagner”, afirmă purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al armatei ucrainene, Serghei Cerevatîi.

„Grupul Wagner nu mai există”, a scris pe reţeaua X (ex-Twitter) consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoleak. „A încetat să existe odată cu lichidarea lui Prigojin şi a lui Utkin (Dmitri Utkin, principalul comandant al Wagner, mort împreună cu Prigojin în accidentul aviatic - n.red). Au mai rămas astăzi doar unii foşti militari din acest grup terorist care s-au dispersat în toate direcţiile: în Africa, au revenit la viaţa civilă şi la delincvenţă în regiunile Rusiei sau au semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării”, adaugă acelaşi politician ucrainean.

Ucraina spune că a evacuat toţi copiii din mai multe localităţi din sudul ţării

ACTUALIZARE 15.15 Autorităţile ucrainene au raportat miercuri evacuarea tuturor copiilor din mai multe oraşe şi sate din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie (sud), punct central al contraofensivei împotriva armatei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Am îndeplinit sarcina stabilită de guvernul ucrainean" şi am "evacuat toţi copiii împreună cu familiile lor" din localităţile Guliapole, Preobrajenka, Iegorivka, Stepnoghirsk şi Novopavlivka, a indicat viceguvernatorul Ievghen Mironenko, la televiziunea publică.

Potrivit media ucrainene, în total 59 de copii au fost evacuaţi.

Evacuarea acestor localităţi fusese anunţată în luna august, autorităţile evocând în acel moment o situaţie de securitate "dificilă".

Forţele ucrainene au raportat în ultimele săptămâni câştiguri limitate în regiunea Zaporojie, unde se confruntă cu poziţii fortificate ale armatei ruse.

Trupele ucrainene au reuşit cu toate acestea să preia controlul la începutul lunii septembrie asupra localităţii Rabotino, situată foarte aproape de oraşele şi localităţile vizate de evacuări. Luptele se dau de acum la est de această localitate, în apropiere de Verbovoe.

Armata ucraineană a străpuns primele linii de apărare rusă pe frontul de sud, a asigurat generalul ucrainean însărcinat cu contraofensiva Oleksandr Tarnavski, într-un interviu difuzat duminică de canalul american CNN. Dar Moscova infirmă "străpungerea" liniei Rabotino-Verbovoe de către ucraineni, indicând că armata rusă are o apărare complexă stratificată acolo, conform publicaţiei Voennoe obozrenie. Unele media ucrainene scriu despre un oarecare succes al armatei Kievului în acest sector, dar nu despre o "străpungere" strategică.

Cu sprijinul livrărilor de arme occidentale, Kievul a lansat la începutul lunii iunie o amplă contraofensivă în sud şi est cu obiectivul de a recuceri toate teritoriile ocupate de Rusia.

Chiar dacă ofensiva a fost încetinită mult timp de liniile fortificate ale Moscovei şi până în prezent a dus la recucerirea doar a câtorva sute de kilometri pătraţi şi eliberare unor mici localităţi devastate, pe ansamblu aceasta pare să se fi accelerat în ultimele săptămâni.

Primele tancuri americane Abrams au sosit luni în Ucraina cu o lună înainte faţă de calendarul iniţial, în timp ce armata Kievului este angajată într-o cursă contra cronometru, având în vedere că odată cu înrăutăţirea vremii se aşteaptă o încetinire a acestor operaţiuni în următoarele luni.

Doi bărbați, arestați la Kiev pentru că ajutau rușii cu informații

ACTUALIZARE 12.10 Forțele de securitate ucrainene susțin că au arestat, la Kiev, doi bărbați care ajutau Rusia cu informații. Potrivit Kievului, atacul din 21 septembrie asupra capitalei ar fi fost una dintre ocaziile în care bărbații au ajutat trupele ruse să identifice ținte în oraș.

Într-o postare pe Telegram, președintele Volodimir Zelenski a comentat despre arestarea persoanelor acuzate că au ajutat armata lui Putin să ghideze loviturile cu rachete asupra Kievului.

El a scris că este „un semnal bun pentru toți trădătorii: va exista răzbunare”.

Peste 100 de atacuri pe zi în Herson și Zaporojie

ACTUALIZARE 12.00 Armata rusă a atacat regiunile Herson și Zaporojie de peste 100 de ori în doar o singură zi, marți, potrivit Suspilne, citată de The Guardian.

„Marți, armata rusă a bombardat regiunea Herson de 119 ori: 12 persoane au fost rănite. Regiunea Zaporojie a fost atacată de 130 de ori: o persoană a murit, alta a fost rănită”, scrie Suspilne.

De asemenea, Suspilne relatează că în regiunea Donețk , Rusia a atacat șase orașe și sate în ultimele 24 de ore. Scrie că „armata rusă a distrus 22 de clădiri rezidențiale, o stație de autobuz, pavilioane comerciale, o întreprindere și un hangar”.

Rușii au atacat Nikopol: 2 răniți 

ACTUALIZARE 11.55 Forțele ruse au atacat, în noaptea de 27 septembrie, raionul Nikopol din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, anunță autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda.

În urma atacului, două persoane au fost rănite, o clădire cu două etaje a luat foc. Au fost avariate anexe, o întreprindere privată, case, mașini, conducte de gaz și o linie electrică.

„Zona Nikopol a fost din nou atacată de armata rusă. Noaptea, inamicul a tras cu artilerie grea asupra comunității Mirovskaya și asupra Nikopolului însuși. Două persoane au fost rănite – bărbați de 44 și 68 de ani. Amândoi se află la spital în stare moderată”, a anunțat Serghei Lysak, guvernatorul din Dnipropetrovsk.

Dronele kamikaze rusești au componente fabricate în Europa.

Ucraina a cerut țărilor occidentale să permită furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea ataca fabricile și centrele din Rusia, Iran și Siria în care sunt produse aceste drone.

Conform raportului secret, în dronele Shahed-131, 57 și 136 au fost descoperite 52 de componente electronice fabricate de diverse companii occidentale.

Astfel, ucrainenii susțin că au identificat în aceste drone componente realizate de cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei companii multinaționale din Marea Britanie.

„Printre producători se numără companii cu sediul în țări care fac parte din coaliția celor care au impus sancțiuni (Rusiei): Statele Unite, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia”, se arată în raportul Kievului.

Astfel de drone kamikaze zboară cu o viteză de 180 km/h și au o autonomie de zbor de 2.000 de kilometri.

Londra: Rusia și-a angajat deja în luptă o armată ținută în rezervă pentru o posibilă ofensivă de toamnă

O ofensivă a armatei ruse e puțin probabil a fi declanșată în următoarele săptămâni, se arată în evaluarea de marți a serviciilor militare de informații britanice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„De la mijlocul lunii septembrie 2023, Rusia a angajat pentru prima oară în luptă elemente ale noii sale Armate 25 de Arme Întrunite (25 AAI). Această unitate a fost trimisă în Ucraina la finele lunii august 2023”, se arată în raportul britanic.

Astfel, conform rapoartelor, unități din cadrul componentelor de manevră ale 25 AAI - Divizia 67 de Infanterie Motorizată și Divizia 164 Infanterie Motorizată - luptă deja pe frontul ucrainean într-un sector situat la vest de Severodonețk și Kreminna, de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Luhansk.

„De la începutul invaziei, Rusia a menținut extrem de rar o grupare de forțe la nivelul unei armate, care ar putea forma baza declanșării unei potențiale ofensive majore”, se arată în raportul publicat de ministerul britanic al Apărării despre situația din Ucraina.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri