Reacție furioasă a Chinei după ce SUA i-au doborât balonul de spionaj: Washingtonul „reacţionează excesiv”

Data publicării:
balon de spionaj al Chinei văzut pe cerul SUA
Balonul de spionaj chinezesc a fost doborât de armata americană după ce a survolat teritoriul american de la o coastă la cealalaltă. Foto: Profimedia Images

Beijingul a criticat duminică decizia americană de a doborî balonul care zbura de câteva zile deasupra Statelor Unite, acuzând Washingtonul că „reacţionează într-o manieră vădit excesivă şi că încalcă grav practicile internaţionale”, scrie AFP. SUA au spus că este vorba despre un balon de spiojan trimis de China pe teritoriul său.

China îşi exprimă puternica nemulţumire şi protestează față de utilizare forţei de către Statele Unite”, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat, adăugând că „îşi rezervă dreptul” de a răspunde, potrivit Agerpres.

Balonul a zburat peste America de Nord timp de câteva zile înainte de a fi doborât sâmbătă de o rachetă lansată dintr-un avion de vânătoare F-22, au precizat responsabili ai Pentagonului.

Preşedintele american Joe Biden i-a felicitat pe piloţii care au efectuat „cu succes” această operaţiune delicată. El a spus că a dat ordin încă de miercuri pentru a doborî balonul „cât mai curând posibil”, dar Pentagonul a vrut să aştepte „cel mai sigur loc pentru a face acest lucru” cu scopul de a evita orice pagube la sol provocate de căderea resturilor acestuia.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a calificat operaţiunea drept o „acţiune deliberată şi legală” ca răspuns la o „încălcare inacceptabilă a suveranităţii” SUA de către China.

Această afacere a provocat o creştere a tensiunilor între Washington şi Beijing.

Joi, responsabili americani au dezvăluit pentru prima dată că urmăresc un uriaş „balon de supraveghere” chinez deasupra Statelor Unite.

Drept urmare, şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a anulat vineri o vizită rară la Beijing care urma să contribuie la detensionarea relaţiilor cu China.

După ce a ezitat, Beijingul a recunoscut că „aeronava” este chinezească, dar a susţinut că este un balon destinat să culeagă date meteorologice.

Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că „a cerut clar Statelor Unite să gestioneze situaţia corect, într-un mod calm, profesional şi cu reţinere”.

Beijingul va proteja cu hotărâre drepturile legitime şi interesele companiilor implicate” în incident, a adăugat ministerul, citat de AFP.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri