Regimul de la Teheran a arestat peste 1.200 de protestatari de când au început manifestațiile

Data publicării:
Proteste organizate la Teheran după moartea lui Mahsa Amini
Tinerii protestatari din Teheran mărșăluiesc în jurul focului făcut noaptea în mijlocul străzii și strigă: „Suntem copiii războiului. Veniți și luptați și vom riposta.” Foto: Profimedia Images

Autoritățile de la Teheran au arestat peste 1.200 de persoane în protestele care au început la sfârșitul săptămânii trecute după uciderea Mahsei Amini, tânăra de 22 de ani omorâtă în bătaie de poliția moralității.

„În tulburările din ultimele zile, 450 de protestatari au fost arestaţi la Mazandaran”, a declarat, luni, procurorul general al provinciei, Mohammad Karimi, citat de agenţia oficială Irna, preluată de AFP și Agerpres.

Sâmbătă, autorităţile au raportat 739 de manifestanţi arestaţi, inclusiv 60 de femei în Guilan, provincia vecină cu Mazandaran din nordul ţării. Citând un responsabil local, agenţia de presă Fars a anunţat, duminică, arestarea a 88 de protestatari în provincia Hormozgan din sud. Potrivit aceleiaşi surse, autorităţile au făcut alte arestări în oraşele Zanjan, Karaj şi Kerman.

Protestele au început pe 16 septembrie, data decesului Mahsei Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru „purtare necorespunzătoare a hainelor”. Teocrația iraniană impune un cod vestimentar strict pentru femei, în special purtarea vălului islamic și a hainelor largi care să ascundă formele corpului.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile regimului.

„În ultimele zile, răzvrătiţii au atacat clădiri guvernamentale şi au deteriorat proprietăţi publice în anumite regiuni din Mazandaran, sub conducerea unor agenţi străini”, a spus Karimi.

Duminică, şeful puterii judecătorești din Iran, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i, a ameninţat că nu va da dovadă de „nicio indulgenţă” faţă de manifestanţi şi a cerut forţelor de ordine să acţioneze „ferm” împotriva „celor care subminează securitatea”. Amenințarea acestuia a venit să o dubleze pe cea a președintelui Ebrahim Raisi, un cunoscut fundamentalist.

Potrivit unui raport oficial nedetaliat, inclusiv manifestanţi şi forţele de ordine, 41 de persoane au fost ucise în zece zile de proteste.

Agenţia de presă Tasnim a publicat, luni, în jur de 20 de fotografii cu manifestanţi, printre care femei, pe diferite străzi din Qom, un oraș considerat „sfânt” de șiiți, situat la aproape 150 km sud de capitală.

Organizațiile militare şi de securitate au publicat aceste imagini cu „liderii revoltei” şi le-au cerut locuitorilor „să-i identifice şi să informeze autorităţile”, a adăugat agenţia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri