Relații diplomatice rupte. Poliția din Ecuador a intrat cu forţa în ambasada Mexicului pentru a-l aresta pe fostul vicepreședinte

Data publicării:
polita din ecuador in costume speciale
Autorităţile ecuadoriene l-au arestat pe fostul vicepreşedinte Jorge Glas, luându-l de la ambasada Mexicului Foto: Profimedia

Autorităţile ecuadoriene l-au arestat vineri seară pe fostul vicepreşedinte Jorge Glas, luându-l de la ambasada Mexicului, unde acesta se ascundea. În urma acestui incident, Mexicul a suspendat relaţiile diplomatice, relatează Reuters.

Glas, condamnat de două ori pentru corupţie, a stat ascuns în ambasada din Quito de când a cerut azil politic, în decembrie 2023, cerere pe care Mexicul a aprobat-o în cursul zilei de vineri, potrivit News.ro.

Poliţia a intrat cu forţa în ambasada Mexicului din Quito înainte de a face arestarea, a anunţat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador pe X.

Biroul preşedintelui ecuadorian a precizat într-un comunicat că l-a arestat pe Glas, care a fost vicepreşedinte în timpul guvernului de stânga al lui Rafael Correa, între 2013 şi 2017.

La tribunalul din capitala andină, unde a fost dus fostul vicepreşedinte, a existat o prezenţă militară masivă.

Arestarea lui Glas vine după o săptămână de escaladare a tensiunilor între Mexic şi Ecuador, care joi l-a declarat persona non grata pe ambasadorul Mexicului la Quito, din cauza unor comentarii „nefericite” ale preşedintelui de stânga Lopez Obrador.

Ecuadorul susţine că oferta de azil a Mexicului a fost ilegală.

Într-un comunicat, preşedinţia ecuadoriană a acuzat Mexicul că „a abuzat de imunităţile şi privilegiile acordate misiunii diplomatice care l-a găzduit pe fostul vicepreşedinte şi că a acordat azil diplomatic contrar cadrului legal convenţional”.

Lopez Obrador a declarat că i-a dat instrucţiuni ministrului mexican de externe, Alicia Barcena, să suspende legăturile diplomatice cu Ecuadorul, calificând arestarea drept un act „autoritar" şi o încălcare a dreptului internaţional şi a suveranităţii mexicane.

Barcena a anunţat suspendarea „imediată” a legăturilor diplomatice cu naţiunea sud-americană la scurt timp după aceea, pe X.

Autorităţile ecuadoriene ceruseră permisiunea Mexicului pentru a intra în ambasadă şi a-l aresta pe Glas, care a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2017, după ce a fost găsit vinovat pentru că a primit de mită de la firma braziliană de construcţii Odebrecht în schimbul acordării de contracte guvernamentale pentru aceasta.

Glas, care are un mandat de arestare preventivă pentru un alt caz de corupţie, s-a plâns că este persecutat pentru afilierea sa politică, lucru pe care guvernul ecuadorian îl neagă.

Oficialii ecuadorieni au fost iritaţi în această săptămână de comentariile lui Lopez Obrador cu privire la alegerile sângeroase de anul trecut din ţara sud-americană, în care un candidat la preşedinţie a fost asasinat.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a preluat mandatul la sfârşitul anului trecut şi s-a confruntat rapid cu o escaladare a conflictului cu bandele de traficanţi de droguri, ceea ce l-a determinat să declare starea de urgenţă la nivel naţional la începutul acestui an, pe care a prelungit-o luna trecută.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri