Resturile unei rachete chinezești au căzut în mare, în apropierea Taiwanului. China a lansat un „nou satelit meteorologic”

Data publicării:
racheta lansata de china
China a lansat un nou satelit, resturi din rachetă căzând în mare, în apropierea Taiwanului. Foto: Profimedia

China a lansat duminică un satelit, resturi din racheta purtătoare căzând într-o zonă maritimă pe care Beijingul a interzis-o în prealabil navigaţiei, în apropiere de Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei.

Satelitul a trecut „în largul coastei de nord a Taiwanului”, iar „resturi ale rachetei au căzut în zona de alertă”, a precizat sursa citată de Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul taiwanez al apărării a mai subliniat că resturile căzute în mare nu au afectat „securitatea internă” a teritoriului.

Media de stat chineze au confirmat lansarea, duminică, a unui „nou satelit meteorologic” de la un centru spaţial situat în nordul Chinei, la orele locale 09:36 (01:36 GMT).

Zona de excluziune maritimă, situată la circa 160 de kilometri de Taipei, prevedea o interdicţie de navigaţie între orele 09:00 (01:00 GMT) şi 15:00 (07:00 GMT), duminică, din cauza unei „posibile căderi de resturi de rachetă”, potrivit autorităţilor maritime din Fujian, provincia chineză situată vizavi de Taiwan.

Imagini difuzate de canalul public CCTV au arătat o rachetă albă înălţându-se spre un cer senin dinspre centrul de lansare Jiuquan, situat lângă frontiera mongolă, în provincia Gansu, lăsând în urma sa un nord de fum şi de praf.

Satelitul „va furniza servicii de previziune meteorologică, de prevenţie şi de atenuare a catastrofelor, de răspuns la schimbările climatice şi de conservare ecologică”, potrivit agenţiei Xinhua.

Insula Taiwan a fost între 9 şi 11 aprilie obiectul unor manevre de încercuire din partea armatei chineze, pe fondul reizbucnirii tensiunilor dintre Taipei şi Beijing.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri