Reuters: Șeful spionajului ucrainean iese din umbră și dezvăluie cum a vrut Putin să îl asasineze. „Nu a fost prima lor încercare”

Data actualizării: Data publicării:
Kirilo Budanov
Zilele acestea, un șef al spionajului nu poate sta în umbră, spune Kirilo Budanov. Foto: Profimedia Images

Pentru un șef de servicii secrete care conduce operațiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul unui război cu Rusia, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, și-a construit un profil neobișnuit de public de care s-a folosit pentru a-și transmite mesajul și pentru a amenința Rusia de la depărtare, relatează Reuters.

Are mereu un pistol la el când oferă interviuri pentru jurnaliștii străini și discută despre secrete de război. Biroul său din Kiev este plin de arme și echipamente militare. Spune că are „surse” apropiate de președintele rus Vladimir Putin.

Zilele acestea, un șef al spionajului nu poate sta în umbră, spune Budanov.

„Nu mai este posibil fără asta, nu se mai poate”, a spus șeful Direcției principale de informații a Ucrainei (GUR) pentru Reuters într-un interviu oferit în sediul bine apărat din capitala țării.

„Și toate războaiele viitorului vor arăta așa. În orice țară din lume. Putem spune că stabilim un trend aici”, a spus Budanov.

Ucraina a tras concluzii despre nevoia de a-și transmite mesajul încă din 2014, atunci când Moscova a surprins o lume întreagă și a ocupat peninsula ucraineană Crimeea și a lansat un război proxy în estul țării, a spus el.

„Am pierdut de tot războiul informațional în 2014. Iar războiul, care a început în 2022 – noi am început aici într-un mod total diferit. Iar acum rușii pierd bătălia informațiilor.”

Budanov a fost cel care a dezvăluit faptul că mercenarii Wagner care s-au revoltat luna trecută împotriva Kremlinului se îndreptau spre o bază militară dotată cu arme nucleare pentru a pune mână pe o armă atomică de mărimea unui rucsac – incident confirmat parțial de surse rusești contactate de Reuters.

Tot Budanov a mai dezvăluit și că șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, se bucură de sprijin în Rusia, potrivit unui sondaj realizat de Ministerul rus de Interne și interceptat de ucraineni.

Budanov nu a oferit dovezi în acest sens, dar a menționat că a prezis corect faptul că Rusia va invada înainte ca războiul să izbucnească. „Cine a avut până la urmă dreptate? Noi.”

„Avem propriile noastre surse. În birourile cele mai apropiate de Putin, ca să zicem așa. De aceea noi știm de obicei ce se întâmplă.”

Maj. Gen. Kyrylo Budanov
„Toate războaiele viitorului vor arăta așa. În orice țară din lume. Putem spune că stabilim un trend aici”, a spus Budanov. Foto: Profimedia Images

Pus în funcție în august 2020, Budanov a devenit o persoană publică foarte populară în Ucraina în timpul războiului, acolo unde este văzut ca fiind arhitectul din umbră al eforturilor de combatere a Rusiei. În mass-media rusească, Budanov este prezentat ca un inamic.

Kremlinul a declarat că Budanov a avut o remarcă „monstruoasă” atunci când a spus în luna mai că „vom continua să omorâm ruși oriunde pe fața acestei lumi până la victoria totală a Ucrainei.”

Ideea că o agenție de spionaj trimite asasini care să vâneze inamicii Ucrainei a atras comparații cu Mossad-ul israelian. Budanov nu respinge comparația.

„Dacă întrebați de Mossad pentru că sunt faimoși că îi elimină pe inamicii statului lor, atunci asta făceam și noi și vom continua să facem. Nu trebuie să creăm nimic pentru ca el există deja.”

Budanov și-a început cariera militară ca membru al forțelor speciale și a luptat în estul țării după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, iar forțele proruse au ocupat teritorii de la marginea estică a Ucrainei. El a fost rănit de trei ori.

De când a preluat conducerea agenției de spionaj, au existat numeroase tentative de asasinare împotriva sa, inclusiv o mașină capcană care a explodat din greșeală cu făptașul în ea.

„Tot ceea ce pot să spun este că ei nu au încetat să încerce [să mă asasineze], dar o repet – totul este în zadar.”

La finalul lunii mai, un bombardament rusesc a lovit sediul lui Budanov din peninsula Ribalski din Kiev, în presa rusă apărând rapoarte potrivit cărora șeful spionajului ucrainean ar fi fost grav rănit.

„Aceea nu a fost prima lor încercare. Dar, după cum vedeți, din nou, suntem aici în zona principală a clădirii. Când erați afară, ați văzut oamenii deplasându-se, lucrând. Totul funcționează așa cum trebuie.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri