Rusia ar putea opri livrarea de gaze spre Europa prin conductele care traversează Ucraina, de anul viitor

Data publicării:
O conducta de biogaz din Germania fotografiată pe 20 iunie 2023.
Fluxul de gaze din Rusia prin Ucraina s-ar putea opri anul viitor. Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea închide una dintre ultimele conducte care transportă gaz rusesc spre Europa până la sfârșitul anului viitor, când expiră contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko.

Şansele ca Kievul şi Moscova să fie de acord cu reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani, semnat prima dată în 2019, sunt reduse, chiar dacă ruta prin Ucraina este responsabilă pentru aproape 5% din importurile totale de gaze ale Europei, a spus ministrul într-un interviu pentru Financial Times, informează Agerpres.

Întrebat dacă Ucraina ar fi pregătită pentru renegocierea acordului cu Moscova după invazia de anul trecut, Galushchenko a răspuns: "Nu-mi pot imagina cum ar putea fi la nivel bilateral", adăugând că Kievul se pregăteşte de reducerea livrărilor.

În aprilie, gigantul rus Gazprom a avertizat că în iarna 2023/2024 capacitatea Europei de a-şi menţine stocuri semnificative de gaze depinde de cererea din Asia, ţinând cont de livrările „extrem de scăzute” din Rusia.

În 2022, preţurile de referinţă ale gazelor în Europa au crescut, după ce Gazprom a ameninţat că reduce fluxurile spre Republica Moldova, ca rută de aprovizionare, care trece prin Ucraina.

Oficialul ucrainean a apreciat că Europa va fi relativ pregătită pentru o viitoare reducere a livrărilor, după ce în trecut s-a adaptat la scăderi similare reducând cererea de gaze şi asigurând importuri alternative, cum ar fi gazele naturale lichefiate (GNL).

Anul trecut, UE a investit semnificativ în importuri de GNL şi a adaptat reglementările pentru a majora cantitatea de gaze stocată, evitând efectele reducerii aprovizionării cu gaze ruseşti.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri