Rusia arde zilnic gaze în valoare de 10 milioane de dolari, pe care nu le mai exportă în Germania. Flăcările se văd din Finlanda

Data actualizării: Data publicării:
conductă de gaze naturale
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

În timp costurile energiei cresc vertiginos în Europa, Rusia arde cantități uriașe de gaze naturale, relatează BBC. Experții spun că gazul ars ar fi fost exportat în în mod normal în Germania prin conducta Nord Stream 1.

O uzină din apropierea graniței cu Finlanda arde în fiecare zi gaze în valoare estimată de 10 milioane de dolari, potrivit experților citați de BBC.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează aceste arderi, pentru că ar putea exacerba topirea gheții arctice.

Analiza realizată de Rystad Energy arată că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaze sunt arse în fiecare zi.

Gazul a provine de la o nouă fabrică de gaz natural lichefiat (GNL) din Portovaia, la nord-vest de Sankt Petersburg. Primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Portovaia este situată aproape de o stație de compresoare, la începutul conductei Nord Stream 1, care transportă gaz spre Germania.

Aprovizionarea prin conductă a fost redusă de la jumătatea lunii iulie, rușii dând vina pe probleme tehnice. Germania spune însă că este vorba despre o o mișcare pur politică, după sancțiunile impuse din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Dar, începând cu luna iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate din instalație, despre care se crede că ar fi cauzată de arderea gazelor naturale.

Deși arderea gazelor este o procedură obișnuită la fabricile de procesare, din motive tehnice sau de siguranță, amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

„Nu am văzut niciodată o fabrică de GNL să ardă atât de mult”, a spus dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio.

„Începând cu luna iunie, am văzut acest vârf uriaș, care nu a dispărut. A rămas anormal de sus”, a adăugat ea.

Mark Davis este CEO-ul Capterio, o companie care caută soluții pentru arderea gazului. El spune că arderea de la Portovaia nu este accidentală și este cel mai probabil o decizie luată din motive operaționale.

„Operatorii ezită de multe ori să închidă instalațiile, de teamă că ar putea fi dificil din punct de vedere tehnic sau costisitor să le pornească din nou. Probabil că așa stau lucrurile și aici”, a spus el pentru BBC News.

Alții cred că ar putea exista dificultăți tehnice în gestionarea cantităților mari de gaz care au fost furnizate conductei Nordstream.

Este posibil ca Gazprom să fi intenționat să folosească acel gaz pentru a produce GNL la noua fabrică, dar să fi avut probleme în manipularea acestuia, iar opțiunea cea mai sigură este să-l ardă.

Ar putea fi, de asemenea, rezultatul embargoului comercial al Europei împotriva Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

„Acest tip de ardere pe termen lung poate însemna că le lipsesc unele echipamente”, a spus Esa Vakilainen, profesor de inginerie energetică de la Universitatea LUT din Finlanda.

„Așadar, din cauza embargoului comercial cu Rusia, ei nu sunt capabili să producă supapele de înaltă calitate necesare procesării petrolului și gazelor. Așa că poate că unele supape sunt rupte și nu le pot înlocui”, a adăugat ea.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor BBC pentru a clarifica situația.

Costurile financiare și de mediu cresc în fiecare zi în care focul continuă să ardă, spun oamenii de știință.

„Deși motivele exacte ale arderii sunt necunoscute, volumele, emisiile și locația arderii sunt o dovadă vizibilă a dominației Rusiei pe piețele energetice din Europa”, a spus Sindre Knutsson de la Rystad Energy.

„Nu ar putea exista un semnal mai clar: Rusia poate reduce prețurile la energie chiar mâine. Acesta este gazul care altfel ar fi fost exportat prin Nordstream 1 sau prin alte metode”, a adăugat Knutsson.

Partenerii noștri