Rusia bombardează masiv Avdiivka în timpul primei vizite a lui Zelenski în România. Situaţia s-a „agravat rapid”

Data actualizării: Data publicării:
Traces of war in Avdiivka amid Russian-Ukrainian war
Orașul Avdiivka. Foto: Profimedia Images

Oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente „masive” ale forţelor ruseşti, care „încearcă să încercuiască” oraşul, declară şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti de la începutul războiului, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Ruşii lovesc masiv cu artileria, de la ora (locală) 8.00 (şi ora României), fără întrerupere până acum (...). Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, declară marţi după prânz AFP Vitali Barabas. El evocă o situaţia care s-a „agravat rapid”.

„De peste un an există riscul ca localitatea să fie ocupată, dar astăzi situaţia s-a agravat rapid”, a adăugat el, indicând că au mai rămas 1.600 de locuitori la Avdiivka din cei 30.000 înainte de invazia rusă.

Ruşii ocupă estul şi sudul localităţii şi încearcă de mai multe luni să-l încercuiască.

Acest oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice se află la 13 km de Doneţk, capitala regiunii omonime, controlată de Rusia, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

El se află pe linia frontului din 2014, când au început ostilităţile între armata ucraineană şi separatiştii conduşi şi înarmaţi de Moscova, după anexarea peninsulei Crimeea.

Kievul anunţă că a doborât 27 de drone într-un atac vizînd sudul Ucrainei, lansat în timpul nopţii de luni spre marţi de către Rusia, care efectuează în fiecare noaptea bombardamente.

Forţele ucrainene au distrus „27 de (drone de tip) Shahed-131/136”, drone de fabricaţie iraniană, în „regiunie Odesa, Mîkolaiv ţio Herson”, au anunţat marţi dimineaţa, pe Telegram, Forţele Aeriene ucrainene.

În total, Moscova a lansat 36 de drone de la Capul Ceauda, în estul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit aceleiaşi surse.

Armata rusă, care a invadat Ucraina în februarie 2022, atacă aproape în fiecare noapte diverse regiuni ucrainene cu drone şi rachete.

În septembrie, Moscova a folosit peste 500 de drone de tip Shahed împotriva Ucrainei, potrivit grupului ucrainean de consultanţă Defense Express, care preconizează o recurgere şi mai puternică a Moscovei la aceste dispozitive ieftine, care epuizează apărarea aeriană ucraineană.

Occidentul a furnizat Ucrainei sisteme antiaeriene - inclusiv puternica bateria americană Patriot -, însă acestea nu acoperă tot teritoriul acestei ţări vaste şi nu interceptează întotdeauna toate dronele şi rachetele ruseşti.

Ucraina desfăşoară, în paralel, propriile atacuri cu dronă şi bombardamente, care au devenit aproape zilnice, vizând ţinte în Rusia.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a vizitat marţi poziţiile ucrainene pe frontul de sud-est, unde s-a întâlnit cu şeful Grupului operaţional strategic Tavria, Oleksandr Tarnavski, şi a aflat de la militarii înşişi care sunt cele mai urgente nevoi şi probleme ale acestora, potrivit EFE.

„Am identificat aspectele problematice şi modalităţile de rezolvare a acestora”, a scris pe contul său de Facebook Umerov, care şi-a preluat mandatul la începutul lunii septembrie, având ca una din priorităţi promovarea apropierii de soldaţi.

Printre necesităţile menţionate, a explicat ministrul, s-au numărat asigurarea mai multor mijloace de apărare aeriană, drone şi tehnologie de comunicaţii electronice.

Cu această ocazie, Umerov a decorat câţiva soldaţi pentru faptele lor de pe front. „Le mulţumim tuturor bărbaţilor şi femeilor care ne apără ţara. Împreună spre victorie”, şi-a încheiat ministrul mesajul.

Statul Major General ucrainean a raportat marţi că trupele ucrainene rămân în ofensivă cu succese parţiale pe fronturile de la Bahmut (est) şi Zaporojie (sud). În acest două sectoare, Ucraina susţine, de asemenea, că a respins atacurile ruseşti asupra poziţiilor sale pe care le-a cucerit în ultimele săptămâni.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri