Rusia susține că a identificat al doilea ucrainean implicat în moartea Dariei Dughina. Ar fi fabricat bomba într-un garaj din Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Darya Dugina car explosion
Daria Dughina a murit după ce mașina ei a explodat. Foto: Profimedia Images

riaServiciul rus de securitate FSB, susține că a identificat un alt ucrainean despre care spune că făcea parte din echipa care a asasinat-o pe Daria Dughina, fiica liderului ultranaționalist Aleksandr Dughin, relatează Reuters.

Dughina, care a fost o susținătoare vocală a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina, a fost ucisă în explozia mașinii sale, pe 20 august.

La două zile după asasinat, FSB susținea că a rezolvat cazul, identificând o femeie ucraineană despre care spunea că a urmărit-o pe Dughina timp de câteva  săptămâni, a închiriat un apartament în complexul ei de locuințe și a plantat bombă în mașină, după care a fugit din Rusia în Estonia - totul cu sprijinul Kievului.

Ucraina a negat implicarea în uciderea Dariei Dughina.

Acum, FSB susține că a identificat un alt membru al unui „grup de sabotaj și terorism” ucrainean, care ar fi complotat și a comis crima.

Noul suspect, un bărbat născut în 1978, ar fi fabricat bomba într-un garaj închiriat din Moscova și ar fi pus la dispoziție documente și plăcuțe de înmatriculare false pentru femeia care ar fi plantat bomba în mașina Dariei Dughina. Bărbatul ar fi plecat în Estonia cu o zi înainte de atentat.

Într-un videoclip de 11 minute difuzat de FSB, imagini de pe camerele de supraveghere l-au arătat pe bărbat intrând în Rusia pe 30 iulie, intrând și ieșind dintr-un complex de garaje din Moscova, colectând ceea ce FSB susține că sunt plăcuțe de înmatriculare false și ieșind din Rusia la primele ore ale zilei de 19 august.

În ciuda acestor anunțuri, experții internaționali spun că este puțin probabil ca Ucraina să se afle în spatele acestui asasinat, cu atât mai mult cu cât Dughina nu era o figură cunoscută în această țară.

„Nu exclud ca Dughina să fi fost ucisă de ruşi pentru a dezvolta războiul în Ucraina într-un mod neconvenţional”, a spus, sub rezerva anonimatului, un oficial din cadrul comunităţii de informaţii din Franţa.

„Nu văd raţiunea unei astfel de operaţiuni pentru ucraineni, care este extrem de complicat de pus în practică. Şi nu-i văd pe americani şi britanici să-i lase să facă aşa ceva”, spune Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS).

„Totul seamănă cu o manipulare a FSB pentru a slăbi Kievul. Mai ales că Dughin nu are nicio influenţă reală la Kremlin”, adaugă el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri