Doi oameni de știință ruși, arestați și acuzați de trădare în doar câteva zile

Data publicării:
ofiter fsb in cosum de camuflaj si casca, cu spatele
Agent FSB în timpul unei operațiuni. Foto: Profimedia Images

Un om de știință rus a fost arestat în orașul siberian Novosibirsk, sub acuzația de trădare, al doilea astfel de incident în doar câteva zile, scrie Reuters, preluând agenția TASS.

Anatoly Maslov, cercetător principal la un institut de mecanică teoretică și aplicată din Novosibirsk, oraș din Siberia, la circa 2.800 km est de Moscova, a fost arestat și transferat la închisoare din capitala rusă, în urma unei anchete a serviciului de informații interne, FSB, potrivit agenției TASS,  are citează surse apropiate investigației.

„Maslov este suspectat că a furnizat informații care sunt secret de stat”, a declarat sursa citată de TASS, precizând că este vorba despre date din domeniul hipersonicii. 

Mai multe ziare rusești de stat au scris că Maslov a fost arestat pe 28 iunie, informație pe care Reuters nu a putut să o verifice.

Arestarea lui Maslov are loc în aceeași săptămână în care a fost arestat un alt om de știință, Dmitri Kolker, doctor în fizică și matematică la Universitatea de stat din Novosibirsk. Acesta din urmă a fost acuzat de trădare de stat pentru o presupusă colaborare cu serviciile de informații chineze.

Mai mulți oameni de știință ruși au fost arestați pentru trădare în ultimii ani, fiind acuzați că ar fi furnizat informații secrete străinilor. Opozanții Kremlinului spun că, de multe ori, aceste arestări sunt nefondate, fiind motivate doar de paranoia sistemului.

Trădarea de stat se pedepseștre cu până la 20 de ani de închisoare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri