Justiţia rusă ordonă blocarea Telegram. Compania a refuzat să colaboreze cu serviciul secret

Data publicării:
shutterstock_667560370
Foto: Shutterstock

Un tribunal din Moscova a ordonat vineri blocarea mesageriei Telegram în Rusia, pentru că aceasta a refuzat să furnizeze Serviciului Federal de Securitate (FSB) codurile ce ar permite citirea mesajelor criptate, informează AFP, citată de Agerpres.

shutterstock_667560370
Foto: Shutterstock

Agenţia rusă de reglementare Roskomnadzor, care a sesizat justiţia, a atenţionat joi că decizia va fi pusă în aplicare „imediat” ce va fi emisă o decizie.

Audierea a avut loc în absenţa reprezentanţilor Telegram, care au explicat că nu vor să participe la o „farsă”.

Aplicaţia, care are 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume, este cunoscută pentru faptul că oferă o confidenţialitate sporită şi este angajată de mai multe luni într-o luptă cu autorităţile ruse, care în ultimii ani exercită o presiune în creştere asupra internetului.

Avocatul mesageriei, Pavel Cikov, a denunţat o decizie care „demonstrează încă o dată că justiţia (rusă) serveşte în mod fidel intereselor puterii, fără a se preocupa să păstreze o minimă aparenţă”. Acest verdict „apropie Rusia de ţările unde ura triumfă, unde se taie capete şi unde se duce război împotriva progresului şi libertăţii”, a adăugat Cikov pe contul său Telegram.

El a declarat cu o zi înainte că Pavel Durov, cofondatorul Telegram, le-a interzis avocaţilor săi să se prezinte la audiere, pentru „a nu legitima această farsă”.

În 20 mai, Roskomnadzor i-a dat 15 zile mesageriei Telegram pentru a furniza codurile sale de criptare. „Informaţiile difuzate de Telegram pot conţine date utilizate de organizaţii teroriste şi extremiste”, a declarat către audienţă o reprezentantă a Roskomnadzor, afirmând că aceasta ar constitui „o ameninţare la adresa Federaţiei Ruse”.

Mesageria a explicat anterior că cerinţele autorităţilor sunt „inaplicabile” din punct de vedere tehnic, dat fiind sistemul foarte complex de criptare, potrivit căruia mesageria însăşi nu are acces la unele comunicaţii.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri