Mihail Kasianov, primul premier al lui Putin, declarat „agent străin” de o instanță din Rusia

Data publicării:
Mihail Kasianov face declaratii
Mihail Kasianov, primul premier al lui Putin, declarat „agent străin” de o instanță din Rusia. Foto: Profimedia

Justiţia rusă a decis vineri că primul premier al lui Putin este „agent străin”. În timp, Mihail Kasianov, a devnit un opozant al președintelui rus și a denunțat în mai multe rânduri invazia Ucrainei, relatează AFP

Numele lui Mihail Kasianov - care a fost şeful primului Guvern al lui Vladimir Putin, la începutul anilor 2000, apare de-acum în registrul Ministerului Justiţiei cu „agenţi străini” - un calificativ care aminteşte de „inamicul poporului” din epoca sovietică.

Mihail Kasianov este acuzat că s-a „opus operaţiunii militare speciale în Ucraina” şi că este „membru al Comitetului Antirăzboi din Rusia, o asociaţie ale cărei activităţi discreditează politica extrenă şi internă rusă”.

Acest „comitet” - cu activităţi foarte limitate - a fost înfiinţat în 2022, în străinătate, de către mai mulţi opozanţi ruşi, între care şi oligarhul Mihail Hodorkovski, aflat în exil.

Primul premier al lui Putin n perioada 2000-2004 -,

Mihail Kasianov a fost primul premier al lui Putin, conducând guvernul rus între 2000 și 2004. Ulterior, el a devenit un critic al liderului de la Kremlin.

În iunie 2022, el declara AFP că nu-l mai recunoaşte pe Vladimir Putin cu care a lucrat, şi-şi exprima speranţa ca Rusia să reintre într-o bună zi pe o „cale democratică”.

Înaintea invaziei Ucrainei, Mihail Kasianov conducea Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), un mic partid liberal.

El a anunţat în iunie 2022 că a părăsit Rusia.

Statutul de „agent străin” le impune persoanelor sau entităţilor vizate constrângeri administrative dure, inclusiv un control regulat al surselor de finanţare.

Kremlinul a sporit reprimarea oricărei voci disidente după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Aproape toţi opozanţii de anvergură ruşi sunt la închisoare sau în exil.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri