Rusificarea orașului Herson. Sunt difuzate doar programe rusești. Din Crimeea vin autocare cu ruși pentru înlocuirea administrației

Data publicării:
Conflict in Ukraine, Borodyanka, Kyiv region, Ukraine - 02 Mar 2022
Trupele rusești au caputrat orașul-port Herson, în sud estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Mărturiile obținute de CNN din orașul Herson, cucerit recent de forțele armate ale Federației Ruse, arată un proces în desfășurare de rusificare a regiunii. Joi, autoritățile din Ucraina au avertizat că rușii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson. 

Autoritățile din Ucraina spun că pe 4 martie, în Piața Libertății din Herson, invadatorii ruși „vor flutura steaguri ale Federației Ruse” și vor striga că Herson este „Republica Populară Herson”.

Potrivit mărturiilor obținute de CNN din orașul cucerit de armata rusă, locuitorii se confruntă cu brutalitatea rușilor, care îi prind pe bărbați și îi duc în afara orașului. „Nu putem ieși afară. Bărbații sunt prinși și luați”, a declarat un locuitor al orașului.

Televiziunea ucraineană a fost scoasă din grila de canale și înlocuită cu canalele de televiziune rusești. Acestea difuzau știri despre situația liniștită din oraș, cu copii care merg la școală sau cu ajutoarele umanitare aduse de ruși. Locuitorul a mai observat că rețelele de telefonie mobilă au fost întrerupte.

Potrivit acestuia, joi au venit 50 de autobuze din Crimeea cu ruși care s-au instalat în clădirea administrației locale.

Într-o declarație de joi, Hennadii Lahuta, șeful Administrației Regionale de Stat Herson, a declarat că forțele ruse au „ocupat complet” clădirea administrației regionale de stat, dar a subliniat că oficialii locali nu au renunțat la responsabilitățile lor. 

Primarul din Herson, Igor Kolikhaiev, a declarat miercuri că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii trebuie acum să asculte instrucțiunile „oamenilor înarmați care au venit să preia administrația orașului”.

După mai multe zile în care au atacat masiv orașul de pe Nipru, în care trăiau aproximativ 250.000 de oameni, rușii spun acum că aduc ajutoare umanitare în localitate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri