Scandal politic în Suedia. Premierul, acuzat că a angajat un consilier care a pescuit ilegal anghile

Data actualizării: Data publicării:
Ulf Kristersson
Premierul Suediei, Ulf Kristersson, acuzat că l-a angajat pe consilierul șef fără să țină cont că a avut probleme cu legea. Foto: Profimedia Images

Opoziția din Suedia îi cere premierului Ulf Kristersson să demisioneze după ce s-a aflat că a angajat un consilier care a fost prins pescuind ilegal anghile, apoi a mințit reprezentanții poliției, notează BBC. Ulf Kristersson a recunoscut că știa că Peter Magnus Nilsson a încălcat legea înainte de a-l numi în octombrie anul trecut, dar l-a considerat potrivit pentru funcție.

Comportamentul lui a fost „greșit”, dar nu înseamnă că domnul Nilsson nu era potrivit pentru această slujbă, a spus premierul.

Purtătorul de cuvânt al principalului partid din opoziție a spus la televiziunea publică suedeză că este inacceptabil ca un consilier șef al primului ministru să mintă poliția, având în vedere „problemele pe care le avem cu infracțiunile grave în Suedia” , a spus Ardalan Shekarabi

Peter Magnus Nilsson, jurnalist financiar devenit asistent al premierului, a fost numit după ce noul guvern de coaliție de centru-dreapta al Suediei a preluat mandatul în octombrie 2022, susținut de un partid de extremă-dreapta.

Incidentul privind pescuitul ilegal de anghilă a avut loc cu un an mai devreme, în 2021.

În Suedia este interzis pescuitul de anghilă fără permis. Anghila europeană, o delicatesă locală, este în pericol critic de dispariție, potrivit Centrului de la Marea Baltică a Universității din Stockholm.

Potrivit unui raport oficial văzut de SVT, Nilsson avea patru capcane care conțineau 15 anghile, cântărind 11 kg în total.

Oficialii marini l-au prins și l-au întrebat dacă echipamentul era al lui, dar el a spus că nu.

Un an mai târziu, fiind din nou întrebat, el a continuat să nege că acele capcane îi aparțineau.

Ulterior, a sunat la poliție pentru a-și corecta declarația, adaugă el,și a fost amendat cu 38.800 de coroane, echivalentul a 3.800 de dolari.

„Îmi pare extrem de rău pentru toate acestea”, a spus Nilsson, admițând că a fost „nepotrivit” să nu recunosc nici în timpul incidentului, nici în anul următor.

Premierul Kristersson a fost raportat comisiei parlamentare care analizează comportamentul ministerial, iar social-democrații caută detalii despre procesul de numire a lui Nilsson și autorizarea de securitate. Comisia va analiza cazul în următoarele câteva luni.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri