Șefii forțelor nucleare chineze au fost schimbați după ce au „dispărut” de luni de zile

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping
Dictatorul chinez, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

China a înlocuit doi lideri ai unități de elită care gestionează arsenalul nuclear al țării, fapt ce a declanșat speculații că dictatorul Xi Jinping a început o epurare a celor pe care îi consideră că sunt insuficient de loiali, relatează BBC.

Generalul Li Yuchao, șeful unității de rachete a armatei chineze și adjunctul său au „dispărut” de luni de zile. Fostul adjunct de la marină, Wang Houbin și Xu Xisheng, membru al comitetului central al partidului, au fost numiți ca înlocuitori.

Este vorba de cea mai mare și mai bizară schimbare la vârful conducerii militare a Chinei din aproape un deceniu.

„Recenta epurare este semnificativă – China desfășoară una dintre cele mai profunde schimbări în strategia ei nucleară din ultimele decenii”, spun Lyle Morris, expert la Asia Society Policy Institute.

„XI și-a consolidat controlul asupra armatei chineze într-un mod fără precedent, dar asta nu înseamnă că are deja controlul complet. Xi încă este îngrijorat de corupția din sânul armatei și a semnalat că încă nu s-a ajuns la loialitate absolută față de partid”, a mai spus el.

La o reuniune de la sfârșitul lunii trecute, Xi Jinping a vorbit de „nevoia” de a concentra eforturi pe „rezolvarea problemelor mari cu care se confruntă organizațiile de partid la toate nivelurile, chiar și în aspecte care țin de menținerea controlului absolut al partidului față de armată”.

Dispariții din poziții de rang înalt

Guvernul de la Beijing nu a făcut niciun comentariu cu privire la unde s-ar afla oficialii „dispăruți”, însă un raport al South China Morning Post de săptămâna trecută a sugerat că împotriva lor s-au dechis dosare anti-corupție.

Înlocuitorii lui Wang și Xu au fost numiți în funcție cu o zi înainte de aniversarea de 96 de ani a fondării „Armatei de Eliberare a Poporului” (numele oficial al armatei chineze – n. r.). Ambii au fost promovați la rang de general.

Căderea generalului Li, dar și dispariția bizară și înlocuirea din funcție a fostului ministru Qin Gang, anterior un protejat al dictatorului chinez, arată că există o situație problematică pentru Xi Jinping la Beijing.

Qin a dispărut din public de peste o lună și nu a mai participat nici la întâlniri importante cu lideri europeni, asiatici sau americani. După săptămâni întregi de speculații, China l-a înlocuit cu predecesorul său.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri