Șeful diplomației UE avertizează: Europa trebuie să se pregătească pentru război

Data actualizării: Data publicării:
borrell face declaratii
Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Foto: Profimedia

Europa trebuie să se pregătească pentru un posibil război, un conflict la scară largă pe continent depășind granițele Ucrainei „nemaifiind o ficțiune”, a avertizat, marți, șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de FT.

„Rusia este o amenințare pentru Europa”, inclusiv prin războiul purtat împotriva Ucrainei, dar și prin atacurile hibrid împotriva statelor membre UE, a declarat Josep Borrell, marți, într-un discurs la Bruxelles.

„Războiul ne dă cu siguranță târcoale. Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este ficțiune”, a continuat el.

Este pentru prima oară când Înaltul Reprezentant european, originar din Spania, a vorbit în termeni atât de clari de amenințarea rusească.

Recent, lideri militari europeni au avertizat cu privire la riscul mai multor atacuri rusești dincolo de Ucraina. Ministrul apărării danez a avertizat, în februarie, cu privire la faptul că Rusia ar putea să încerce să „testeze solidaritatea NATO” pe parcursul următorilor trei până la cinci ani.

„Zidul Berlinului a fost înlocuit de un inel de foc în jurul nostru”, spunea el, referindu-se și la războiul Israel-Hamas, dar și la instabilitatea caracteristică nordului Africii.

Războiul de la granițele europene a făcut mai vizibile problemele Uniunii în ce privește apărarea, un sector al apărării slab finanțat și capacitățile militare reduse.

În plus, există temeri cu privire la o nouă retragere a Statelor Unite de pe scena internațională dacă putinistul Donald Trump și republicanii săi câștigă alegerile din noiembrie.

Europa încearcă să se pregătească de o nouă retragere a SUA, sub Trump

„Umbrela americană, pe care ne-am sprijinit de la sfârșitul Războiului Rece, ar putea să nu fie deschisă permanent. Poate, în funcție de cine conduce la Washington, nu ne vom putea baza pe America să ne protejeze.

În cadrul unei alianțe, prioritățile membrilor individuali se mai schimbă”, a declarat șeful diplomației europene.

Borrell s-a pronunţat în favoarea „creării unui nou vehicul financiar interguvernamental, să-l numim «Mecanism european de apărare», comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare (din 2008) pentru a sprijini unele state membre care sufereau din cauza crizei financiare”. Un fond necesar, pentru că ţările UE au creat Agenţia Europeană de Apărare, dar nu i-au asigurat fonduri, a adăugat el.

Borrell a apreciat, totodată, că NATO „va fi cu siguranţă de neînlocuit, dar în cadrul NATO, trebuie să construim un pilon european”.

În martie, Comisia Europeană a propus o strategie de impulsionare a industriei militare europene, cu obiectivul de a reprezenta cel puţin 35% în 2030, deşi aceste obiective nu sunt obligatorii, ci mai degrabă au fost stabilite de executivul european pentru a da un impuls acestei strategii.

De asemenea, Comisia doreşte ca UE să aloce contractelor europene cel puţin 50% din bugetul său de apărare până în 2030 şi 60% până în 2035.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri