Șeful forțelor armate poloneze are coronavirus. În 6 martie a participat la o conferință internațională

Data actualizării: Data publicării:
gen jaroslaw mika
Gen. Jaroslaw Mika Foto: Profimedia

Generalul Jaroslaw Mika, șeful forțelor armate poloneze, a avut rezultat pozitiv la un test pentru depistarea coronavirusului Covid-19, după ce s-a întors de la o conferinţă militară în Germania, a anunţat marţi Ministerul Apărării din Polonia, relatează Agerpres, care preia o informație Reuters. 

Jaroslaw Mika, unul dintre cei mai importanți generali ai Poloniei, a luat parte la o conferinţă de comunicare strategică privind „DEFENDER-Europe 20”, un ambițios exerciţiu planificat de SUA în Europa. Conferința a avut loc la data de 6 martie, la Wiesbaden, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor armate poloneze.

Luni, armata SUA anunţase că generalul locotenent Christopher Cavoli, comandantul forțelor armate ale SUA în Europa, împreună cu alţi membri ai staffului său, este posibil să fi fost expus la coronavirus în timpul unei conferinţe. Cavoli a participat şi el la conferinţa „DEFENDER-Europe 20” din 6 martie, dar US Army Europe a refuzat să confirme dacă cei doi responsabili militari s-au aflat la aceeaşi conferinţă. 

Și România a avut un reprezentant la respectiva conferință, potrivit US Army Europe.

Defender Europe 2020 este cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de SUA în Europa în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 28.000 de militari americani. Exercițiul este programat pentru aprilie-mai și se va desfășura cu precădere în Germania și Polonia. La exercițiu vor participa și forțe terestre ale României. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării a precizat că afecţiunea de care suferă generalul Mika nu a provocat niciun neajuns armatei poloneze.

Ţară cu 38 de milioane de locuitori, Polonia a înregistrat până în prezent 22 de cazuri confirmate de coronavirus Covid-19.

Președintele Poloniei renunță la mitingurile electorale

Pe de altă parte, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că nu va organiza mari mitinguri de campanie pentru viitoarele alegeri, în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului.

Polonezii sunt aşteptaţi în mai la urne, la un scrutin prezidenţial care va fi crucial pentru speranţele Partidului Lege şi Justiţie (Pis), formaţiune conservatoare aflată la guvernare, de a-şi aplica agenda politică.

Andrzej Duda este un aliat al PiS şi conduce în sondajele de opinie, având constant un scor de peste 40%.

„Am luat decizia de a nu organiza mari adunări în campania mea prezidenţială, pentru că sunt mitinguri la care vin sute de persoane”, a anunțat Duda luni seară. „Cred că riscul de a duce la răspândirea coronavirusului este prea mare”, a adăugat el.

Polonia a anunţat luni că va introduce verificări la frontieră în încercarea de a opri răspândirea virusului, reamintește Agerpres.

Totuşi, premierul Mateusz Morawiecki a declarat într-o conferinţă de presă, organizată pentru a anunţa măsurile luate, că este prea devreme pentru a stabili ce efect ar putea avea coronavirusul asupra alegerilor.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri