Șeful spionajului militar ucrainean spune cine se luptă pentru a-i lua locul lui Putin: „Medvedev nu are nicio șansă”

Data actualizării: Data publicării:
Victory Russian Organising Committee meets at Moscow Kremlin
Serghei Kirienko și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov a vorbit într-un interviu pentru Ukrainska Pravda despre lupta pentru putere de la Kremlin. Acesta a indicat doi lideri din anturajul lui Vladimir Putin care se luptă pentru a-i lua locul. „Medvedev nu are nicio șansă”, spune Budanov.

Întrebat despre lupta pentru putere care se crede că se dă în prezent la Kremlin pentru cel care va fi succesorul lui Putin, Budanov l-a indicat pe Dmitri Patrușev, fiul fostului șef al FSB Nikolai Patrușev, care are „ipotetic” șanse să preia funcția de președinte. „În primul rând, tatăl său este cel care vrea să-l vadă președinte”, a spus șeful spionajului militar ucrainean.

Cu toate acestea, șeful serviciilor secrete militare ucrainene sugerează că mai multe șanse ar avea Serghei Kirienko, considerat drept arhitectul politicii Kremlinului de anexare a teritoriilor ucrainene, care ar fi „dornic să-l înlocuiască pe Putin”. 

„Kirienko se vede pe scaun”, a spus Kirilo Budanov.

Acesta a precizat însă că fostul prim-ministru este puțin probabil să încerce să-l destituie prin forță pe Putin.

„Se vede succesorul unui astfel de transfer de putere mai mult sau mai puțin pașnic”, a declarat Budanov. Întrebat dacă mai sunt și alți doritori să-i ia locul lui Putin, șeful GUR a spus: „Să ne oprim la astea (n.red. nume) deocamdată. Să mai așteptăm puțin”.

Cine e Serghei Kirienko

Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, considerat a fi arhitectul anexărilor ilegale din Ucraina. Kirienko a fost cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei, ocupând funcția la vârsta de 35 de ani, în mandatul fostului președinte Boris Elțin.

Russia Putin Coronavirus Situation
Serghei Kirienko. Foto: Profimedia Images

În 2020, Kirienko a fost sancționat atât de Regatul Unit, cât și de Uniunea Europeană în cazul Navalnîi, după ce opozantul lui Putin a fost otrăvit.

După invazia în Ucraina, Kirienko a vizitat în mai multe rânduri teritoriile ocupate. La 5 mai 2022, presa de rusă a raportat că Kirienko a vizitat orașul Mariupol ocupat de ruși. La 6 iunie, Kirienko a vizitat Hersonul ocupat, discutând cu autoritățile impuse de ruși despre organizarea referendumurilor de anexare. 

Ulterior, siteul independent Meduza a dezvăluit că Kirienko a fost făcut responsabil de Putin pentru autoproclamatele „republici populare” din Donbas și alte teritorii ocupate de ruși în Ucraina.

Fiul lui Kirienko, Vladimir, a fost numit director general al VKontakte, influenta rețea de socială rusă, după preluarea controversată a VKontakte de către companii afiliate gigantului de stat Gazprom.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri