Semnal de alarmă din trei țări membre NATO: Pregătiți-vă ca Putin să schimbe direcția de atac. Ne trezește cele mai întunecate amintiri

Data actualizării: Data publicării:
tanc rusesc
Diplomații din Estonia, Letonia și Lituania, aflați în Marea Britanie, au scris într-un ext în exclusivitate pentru The Sunday Telegraph, că Rusia ar putea schimba rapid direcția de atac dinspre Ucraina pentru a invada zona de la Marea Baltică. FOTO: Profimedia Images

NATO trebuie să fie pregătită pentru lansarea de către Rusia a unui război "existențial" împotriva statelor baltice, "mascat de un val de dezinformare", au avertizat diplomați ai Estoniei, Lituaniei și Letoniei în Marea Britanie, într-un mesaj comun în contextul împlinirii a 20 de ani de la aderarea țărilor lor la Alianța Nord-Atlantică.

Diplomații din Estonia, Letonia și Lituania, aflați în Marea Britanie, au scris într-un ext în exclusivitate pentru The Sunday Telegraph, că Rusia ar putea schimba rapid direcția de atac dinspre Ucraina pentru a invada zona de la Marea Baltică. Ei au afirmat că invazia în Ucraina evocă celor trei țări cele mai întunecate amintiri despre ocupația sub Stalin.

Ambasadorul Estoniei, Viljar Lubi, ambasadorul Letoniei, Ivita Burmistre, şi Lina Zigmantaite, ministrul responsabil cu afacerile al Lituaniei, au transmis acest mesaj comun pentru a marca aniversarea a 20 de ani de la aderarea ţărilor lor la NATO. Diplomații au transmis că aderarea la alianță a însemnat pentru țările lor un sentiment de securitate colectivă" cum nu au mai avut până acum". Dar "nici nu ne-am confruntat cu o amenințare mai descurajantă ca cea de acum", au adăugat ei.

Într-un apel către alte țări europene care au minimizat riscul atacului Rusiei, ei au scris: "Avertismentele noastre privind amenințarea latentă și în creștere din Est au fost prea ușor respinse în unele capitale aliate. Știam atunci, așa cum știm și azi, că doar o apărare colectivă poate garanta securitatea în Europa. Ne-a lipsit acest lucru în anii 1930 și am plătit un preț greu; unul pe care ucrainenii îl plătesc acum".

Cei trei diplomați au făcut referire la "chinurile" trăite de oamenii din Ucraina, care trec prin ororile sub formă de "deportări, tortură, răpiri de copii" și "ștergerea culturală", trezind astfel țărilor lor "cele mai întunecate amintiri și frici" - o aparentă referire la ocupația sovietică asupra statelor baltice, care a început în 1940.

Avertizând că Rusia ar putea încerca din nou să invadeze țările lor, ei au adăugat în mesajul lor: "Suntem conștienți de faptul că economia de război a Rusiei și armata sa pregătită de luptă, pot pivota rapid de la sud la vest. Suntem de acord cu evaluările serviciilor de informații conform cărora o provocare strategică importantă pentru apărarea și acțiunile noastre de descurajare ar putea apărea în doar trei ani sau chiar mai puțin. Noi, pe partea de est a Mării Baltice, avem puține frontiere naturale și nu avem unde să ne retragem".

Cu țările deja supuse unor atacuri "hibride", cum ar fi războiul cibernetic zilnic, diplomații au avertizat că o provocare "existențială la adresa independenței lor poate părea inițial ambiguă, mascată de un val de dezinformare și alte confuzii". "În aceste circumstanțe, confuzia înseamnă înfrângere. Prin urmare, noi - și aliații noștri - trebuie să fim pregătiți să răspundem rapid, convingător și eficient la tot felul de amenințări, au susținut cei trei diplomați, care au cerut luarea "mai rapidă" a deciziilor în NATO, pentru a descuraja Rusia. De asemenea, ei au cerut ca toți membrii NATO să investească în forțe și echipamente care să garanteze că planurile de apărare ale alianței devin realitate.

Ambasadorii au declarat că poziția "în prima linie" a statelor baltice însemană că ele sunt gata să lupte pentru a apăra "fiecare centimetru și fiecare suflet". "Și NATO trebuie să facă la fel", au subliniat ei. De asemenea, diplomații au subliniat că conducerea NATO are nevoie de o "Mare Britanie puternică".

Referindu-se la Ucraina, ei au spus că Rusiei nu trebuie "să i se permită să câștige". Ambasadorii au declarat că aderarea în viitor a Ucrainei la NATO nu numai că va proteja țara de agresiunea Rusiei, ci va consolida alianța deoarece "ca aliat întărit în luptă, Ucraina va contribui în mod important la securitatea noastră". "Un parcurs clar pentru aderarea Ucrainei trebuie să fie o prioritate pentru Summit-ul de la Washington din această vară.", au mai scris ei.

Intervenția ambasadorilor vine într-un moment de îngrijorare crescută cu privire la capacitatea Ucrainei de a rezista Rusiei. Un pachet de 60 de miliarde de dolari, ajutor militar american pentru Ucraina, rămâne blocat în Congres. În același timp, membrii NATO încearcă să se pregătească pentru posibila realegere a lui Donald Trump, care a vorbit anterior despre ideea retragerii SUA din alianță.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri