Slovacia vrea să înceapă "un dialog" despre trimiterea de avioane MiG-29 în Ucraina

Data publicării:
Un avion MiG-29 din dotarea Slovaciei.
Slovacia are 11 avioane MiG-29 pe care nu le mai foloseşte. Foto: Wikimedia Commons

Slovacia a primit oficial o cerere din partea Kievului pentru transferul avioanelor de luptă MiG-29 și va începe dialogul despre livrarea lor, a declarat premierul slovac Eduard Heger, informează Agerpres.

Ministrul apărării, Jaroslav Nad, afirmase deja că Slovacia are 11 avioane MiG-29, model sovietic, pe care nu le mai foloseşte și care pot fi ori vândute, ori donate Ucrainei.

Slovacia este pe cale să primească avioane de vânătoare americane F-16, care vor înlocui MiG-urile retrase din serviciul operativ vara anului trecut.

În timpul summitului UE, de joi, la care a participat şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acesta a discutat cu premierul Slovaciei şi i-a cerut direct avioane, scrie Financial Times.

"Puteţi conta pe ajutorul nostru", i-a răspuns Eduard Heger.

"Este în interesul securităţii Slovaciei şi a Europei să vă ajutăm. Vom analiza această cerere pe care ne-aţi adresat-o. Puteţi conta pe ajutorul nostru pentru că sunteţi important pentru noi şi vrem să fiţi victorios", i-a mai spus premierul lui Zelenski.

Heger a declarat că l-a informat deja pe ministrul apărării despre solicitarea oficială a Ucrainei şi speră ca negocierile să fie încheiate cât mai repede.

Însă pentru asta vor trebui să fie consultaţi atât cetăţenii slovaci, cât şi aliaţii externi, mai ales dacă avioanele vor fi furnizate în cadrul mecanismului UE care prevede rambursarea cheltuielilor pentru echipamentele militare furnizate Ucrainei.

Lunea trecută, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a exclus categoric furnizarea de avioane de luptă americane F-16 Ucrainei.

La sfârşitul lunii ianuarie, Occidentul a depăşit un prag în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina, când Germania şi Statele Unite au anunţat în cele din urmă trimiterea de tancuri grele.

Dar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere un ajutor mai consistent, inclusiv prin livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri