Stoltenberg: Anunțul mobilizării parțiale este semn că războiul nu merge bine. Amenințarea cu arma nucleară e nesăbuită

Data publicării:
Jens Stoltenberg cu mâinile împreunate la pupitrul NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Profimedia Images

Mobilizarea parțială anunțată de dictatorul de la Moscova pentru a avea mai mulți militari aruncați în războiul din Ucraina va escalada conflictul, iar amenințarea sa nouă cu folosirea armelor nucleare este „o retorică periculoasă și nesăbuită”, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Într-un interviu oferit Reuters, șeful NATO a declarat că prima mobilizare a Rusiei de la Al Doilea Război Mondial și până acum nu a fost o surpriză pentru Alianța Nord-Atlantică, însă că aceasta va escalada și mai mult conflictul început de Putin în 24 februarie.

Stoltenberg a mai spus că decizia lui Putin demonstrează că „războiul nu merge conform planului” și că trupele ruse sunt echipate prost, nu au un antrenament și nici un lanț de comandă adecvate.

Miercuri dimineață, Putin a mobilizat 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina în condițiile unor înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Harkov. Dictatorul rus a amenințat, de asemenea, că este pregătit să folosească arma nucleară.

„Ne vom asigura că nu există o înțelegere greșită la Moscova despre felul în care vom reacționa. Bineînțeles că asta depinde de ce fel de situație va fi și de ce fel de arme vor folosi.

Cel mai important lucru este să prevenim acest lucru (n. red. – folosirea armei atomice) și de aceea am fost foarte clari în comunicările noastre cu privire la consecințele fără precedent care vor fi”, a mai spus Stoltenberg.

Stoltenberg a mai spus și că NATO nu se va angaja în același tip de retorică nesăbuită și periculoasă ca cea a lui Putin, în condițiile în care Alianța nu este interesată de o confruntare cu Rusia ci pur și simplu vrea să protejeze Ucraina și să prevină escaladarea conflictului. 

„Discursul lui Putin este o escaladare, dar nu o surpriză. De aceea, noi ne-am pregătit. Ne vom păstra calmul și vom continua să furnizăm ajutor Ucrainei. Discursul președintelui Putin demonstrează că războiul nu merge conform planurilor. A făcut o mare greșeală”, a adăugat șeful NATO.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri