SUA, avertisment către oricine are legătură cu dronele-kamikaze iraniene: „Ar trebui să dea dovadă de vigilenţă”

Data actualizării: Data publicării:
lansare Dronă-kamikaze de origine iraniană
Dronă-kamikaze de origine iraniană. Foro: Profimedia

Statele Unite au atenţionat luni că vor sancţiona companiile sau guvernele care colaborează cu programul de drone al Iranului, după recentele lovituri ruse în Ucraina și indiciile că acestea au fost executate cu drone-kamkikaze de fabricaţie iraniană.

„Orice persoană ce exersează activităţi cu Iranul având legătură cu dezvoltarea de drone sau de rachete balistice, sau implicată în circulaţia de arme din Iran spre Rusia ar trebui să dea dovadă de vigilenţă”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„SUA nu vor ezita să recurgă la sancţiuni sau să ia măsuri împotriva principalilor responsabili”, a atenţionat el, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

„Întărirea alianţei dintre Rusia şi Iran ar trebui să fie considerată de întreaga lume (...) un mare pericol”, a mai spus Vedant Patel.

Făcând referire la date ale serviciilor de informaţii americane, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a susţinut că unele drone iraniene vândute Rusiei au prezentat disfuncţionalităţi.

Faptul că Moscova se aprovizionează din Iran demonstrează, potrivit lui Vedant Patel, „enorma presiune” asupra Rusiei după pierderile sale în Ucraina, Moscova fiind deja „nevoită să recurgă la ţări puţin fiabile precum Iran pentru a se aproviziona în material şi echipamente”.

Lovituri ruse, în care au fost utilizate şi drone kamikaze, s-au soldat luni dimineaţa cu cel puţin opt morţi, dintre care patru la Kiev, şi a ţintit instalaţii energetice în mai multe regiuni, la o săptămână după un val de lovituri masive ruse asupra Ucrainei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri