Sari la conținut

Au salarii exorbitante, dar nu își permit chiria. Cât costă să închiriezi un apartament în Silicon Valley

Deși au salarii cu mult peste medie, angajații din domeniul IT și directorii de marketing care lucrează în Silicon Valley se plâng că banii nu le ajung pentru a trăi în apropiere de locul de muncă, relatează The Guardian.

Sediul Apple din Silicon Valley

Shutterstock/ View Apart

 

Un inginer de software care lucrează la Twitter câștigă anual 160.000 de dolari, adică peste 13.000 de dolari pe lună. Cu toate acestea, el susține că a fost nevoit să împrumute bani pentru a-și permite să închirieze un apartament cu trei camere în San Francisco, pentru el și familia sa.

Un alt angajat locuiește într-un apartament împreună cu alti 12 ingineri și plătește lunar 1.100 de dolari doar pentru a dormi într-un pat suprapus, în cameră cu alte cinci persoane. Însă poate cel mai relevant exemplu este cel al unui angajat de 41 de ani, care lucrează pentru o firmă de networking din Silicon Valley și câștigă 700.000 de dolari pe an. El spune că a fost nevoit să se mute din zonă pentru a-și permite să își cumpere o casă.

Angajații Facebook au ridicat problema costurilor uriașe în fața fondatorului rețelei sociale, Mark Zuckerberg, cerând companiei să le ofere compensații pentru chirii, astfel încât să își permită să trăiască în zonă, a povestit un director executiv al companiei, care și-a dat demisia între timp.

Potrivit The Guardian, un inginer în IT își dă între 40 și 50% din salariu doar pentru a închiria un apartament în apropierea locului de muncă. Din acest motiv, un angajat al Apple a trăit până de curând într-un garaj din Santa Cruz, folosind o găleată pe post de toaletă.

San Francisco domină topul celor mai mari chirii din SUA, iar unele cercetări indică orașul drept cel care are cel mai mare cost al vieții din America. Potrivit unui studiu al American Realtors Association, costul mediu pentru a cumpăra o casă în San Francisco este de peste 1 milion de dolari.