Sari la conținut

Cale liberă pentru Donald Trump spre Casa Albă. Ted Cruz, marele său rival republican, s-a retras din cursă

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Ted Cruz, senator de Texas: „Votanţii au ales o altă cale. De aceea, cu inima grea, dar cu optimism nelimitat pentru viitorul pe termen lung al naţiunii, ne suspendăm campania”.

Astfel, Ted Cruz şi-a încheiat campania la finalul căreia ar fi putut deveni candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Senatorul de Texas era considerat cel mai puternic adversar al lui Donald Trump şi, la un moment dat, chiar părea că erodează avantajul omului de afaceri.

Dar scorul din ultimele alegeri, cele din Indiana, a fost clar: Donald Trump a obţinut peste 53 la sută din voturi, iar Ted Cruz, doar 36%.

Donald Trump: „Vom câştiga, vom câştiga în noiembrie. Această ţară, atât de divizată în atâtea moduri, va deveni o ţară frumoasă şi iubitoare. Vom ţine unii la alţii, ne vom preţui reciproc, vom avea grijă unii de alţii şi vom avea dezvoltare economică. Nu vom lăsa alte ţări să ne înşele, deoarece asta s-a întâmplat prea mult timp şi nu vom mai permite. Nu vom mai face asta”.

Chiar şi preşedintele Partidului Republican a spus că Donald Trump va fi, cel mai probabil, candidatul formaţiunii pentru Casa Albă. Liderul republican spune că acum obiectivul trebuie să fie înfrângerea lui Hillary Clinton.

Mai urmează alegeri în 9 state. Magnatul imobiliar mai are nevoie de mai puţin de 200 de delegaţi ca să treacă de pragul de 1.237, necesar ca să-şi asigure nominalizarea înainte de convenţia din iulie.

În tabăra democrată, Bernie Sanders a câștigat în fața lui Hillary Clinton scrutinul din Indiana, dar este totuși cu mult în spatele fostei prime-doamne pentru a-i mai putea perturba ascensiunea către învestitura Partidului Democrat.