Donald Trump a anunțat că o va grația postum pe activista pentru drepturile femeilor Susan B. Anthony

Data actualizării: Data publicării:
moneda cu profilul susan b anthony
Monedă cu chipul liderului sufragetelor americane, Susan B. Anthony. (Foto: Justin Sullivan/ Getty Images)

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că va semna, marți după-amiază, grațierea postum a activistei pentru drepturile femeilor, Susan B. Anthony, care a fost condamnată pentru că a votat în mod ilegal la alegerile prezidențiale din 1872, potrivit NBC News.

„Nu a fost grațiată vreodată. Știați asta?”, a spus Trump la Casa Albă, înainte de a semna o declarație ce marchează aniversarea a 100 de ani de la ratificarea celui de-al 19-lea Amendament al Constituției Statelor Unite, care a acordat dreptul de vot femeilor.

Președintele a adăugat: „Nu a fost grațiată vreodată, pentru că a votat. A fost vinovată că a votat. Și vom semna o amnistie totală, și cred că e fantastic”.

Mișcarea lui Trump ar putea fi de interes pentru votanții de sex feminin, despre care sondajele arată că îl preferă pe fostul vicepreședinte, Joe Biden, la alegerile din noiembrie.

Anthony a fost arestată după ce s-a prezentat la urne în Rochester, New York, orașul său natal, la alegerile prezindențiale din 1872.

La procesul său, Anthony a depus mărturie: „Negarea dreptului meu de a vota, ca cetățean, este negarea dreptului meu de a fi de acord în calitate de guvernat...negarea drepturilor mele sacre la viață, libertate, proprietate”, potrivit Bibliotecii Congresului.

Anthony a fost condamnată, dar niciodată nu a plătit amenda de 100 de dolari și nici nu a petrecut timp la închisoare, potrivit Biroului Istoricului din Camera Reprezentanților. Anthony a murit în 1906, iar cel de-al 19-lea Amendament, pentru care s-a luptat, a fost ratificat 14 ani mai întârziu.

Anunțul liderului de la Casa Albă vine după ce luni a spus că va graţia o persoană "foarte, foarte importantă", subliniind că nu este vorba de informatorul Edward Snowden sau de fostul consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Decizia de a o grația pe Anthony ar putea fi în beneficiul unor strategii politice centrale ale lui Trump, înaintea alegerilor de anul acesta.

Anthony, o proto-feministă albă și imaginea mișcării sufragetelor americane, este văzută cu o oarecare stimă de către femeile albe din suburbii, pe care Trump și echipa sa de campanie le vede ca un demografic cheie la acest tur de scrutin.

Însă în lupta pentru sufragiu, Anthony a avut și viziuni specifice supremației albilor. Ea a ignorat și uneori a exclus femeile de culoare care erau angajate în bătălia pentru sufragiu.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri