Donald Trump ar putea primi, ca fost președinte, pensie și beneficii de peste 1 milion de dolari pe an

Data publicării:
Donald Trump părăsește Casa Albă
Donald Trump părăsește Casa Albă. Foto: Getty Images

Începând de astăzi, Donald Trump are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari și beneficii care pot ajunge la un milion de dolari pe an, relatează CNN.

Este posibil - dar nu sigur - piardă aceste drepturi dacă va fi condamnat în procesul de impeachment.

Legea nu acordă pensie președinților al căror mandat se încheie prin demitere în urma procesului de impeachment. Deși procesul este în desfășurare în Senat, o condamnare nu poate duce la înlăturarea sa din funcție, deoarece mandatul său s-a încheiat înainte de proces.

Probabil că ar fi nevoie de un al doilea vot pentru ca Trump să-și piardă dreptul la pensie și beneficii, spune Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord.

Dar alți experți se întreabă dacă chiar și un al doilea vot ar putea să-l facă neeligibil pentru pensie și celelalte avantaje.

Pare destul de îndoielnic, a spune Demian Brady, director de cercetare al Fundației Naționale a Contribuabililor, un ONG de supraveghere a cheltuielilor guvernamentale.

Celelalte beneficii pe care le va primi Trump, pe lângă pensie, pot fi substanțiale - indemnizațiile de călătorie, spațiul penru birou și salariul personalului pot depăși 1 milion de dolari anual pentru un fost președinte. Conform analizei realizate de Fundația Națională a Contribuabililor, începând cu anul 2000, au fost acordate în total 56 de milioane de dolari sub formă de beneficii celor patru foști președinți în viață.

Brady a spus că unul dintre cele mai costisitoare avantaje pentru foști președinți este închirierea unui spațiu de birouri, care nu are limite de cheltuieli. Foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au avut fiecare costuri de peste 500.000 de dolari cu chiria anul trecut, a spus Brady. Chiria lui Jimmy Carter costa doari 118.000 de dolari pe an.

Iar Trump ar putea fi compensat pentru chiria birourilor de pe propria sa proprietate, spune Brady.

Un beneficiu la care Trump nu are dreptul, dar pe care îl primesc alți foști președinți este asigurarea de sănătate. Un președinte trebuie să aibă cel puțin 5 ani de mandat pentru a obține acest avantaj, deci nici Trump, nici Carter nu se califică.

Totuși, s-ar putea ca pensia să nu conteze atât de mult pentru Trump, care, potrivit Casei Albe, și-a donat salariul prezidențial anual de 400.000 de dolari diferitelor departamente guvernamentale în timp ce era în funcție.

Legea care stabilește pensiile prezidențiale a fost adoptată în 1958, când Harry Truman, pe atunci unul dintre cei doi foști președinți în viață, se confrunta cu probleme financiare. Dar în ultimii ani au existat apeluri pentru a anula sau a reduce pensia și beneficiile pentru foștii președinți, mai ales că majoritatea au un potențial semnificativ de câștig din cărțile pe care le scriu și conferințele pe care le susțin.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri