FOTO. Primii clienţi ai Virgin Galactic au ajuns în spaţiu şi au petrecut câteva minute în imponderabilitate

Data actualizării: Data publicării:
aparatul de zbor virgin galactic in spatiu
Primii clienţi ai Virgin Galactic au ajuns în spaţiu şi au petrecut câteva minute în imponderabilitate. Foto: Profimedia

Primul zbor comercial al companiei americane de turism spaţial Virgin Galactic a ajuns joi în spaţiu, a anunţat societatea fondată de miliardarul Richard Branson, transmite AFP.

Virgin Galactic, fondată în 2004 de miliardarul Richard Branson, a ajuns deja de cinci ori în spaţiu, dar până în prezent doar cu membri ai companiei la bord.

Patru pasageri s-au aflat la bordul VSS Unity: doi ofiţeri superiori din forţele aeriene italiene, un inginer de la Consiliul Naţional de Cercetare (CNR) din Italia şi un angajat al Virgin Galactic care i-a însoţit. Doi piloţi s-au aflat, de asemenea, la comenzi, iar alţi doi au pilotat avionul purtător.

Primii clienţi ai Virgin Galactic au ajuns în spaţiu şi au petrecut câteva minute în imponderabilitate. Foto: Profimedia
Primii clienţi ai Virgin Galactic au ajuns în spaţiu şi au petrecut câteva minute în imponderabilitate. Foto: Profimedia

Nava a depăşit altitudinea de 80 de kilometri, limita care marchează începutul spaţiului conform definiţiei armatei americane, a anunţat un comentator în transmisiunea în direct a companiei. „Bine aţi venit în spaţiu, astronauţi!”, a spus Sirisha Bandla, angajată a Virgin Galactic care a efectuat la rândul său această călătorie.

După ce a fost atinsă starea de imponderabilitate, în cabină a fost desfăşurat un steag italian.

Misiunea, numită Galactic 01, a decolat de la baza Spaceport America, în deşertul statului american New Mexico.

Un uriaş avion purtător a decolat la ora locală 8:30 de pe o pistă obişnuită. Aproximativ o oră mai târziu, la o altitudine de circa 15 kilometri, acesta a lansat nava, VSS Unity, un avion-rachetă care seamănă cu avion privat. Acesta a pornit motorul şi a accelerat pe verticală. Timp de câteva minute în imponderabilitate, pasagerii au putut să se desprindă de scaune şi să plutească în cabină. Ulterior, nava a coborât aterizând pe aceeaşi pistă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Richard Branson a efectuat această scurtă călătorie în spaţiu în iulie 2021, cu aproape doi ani în urmă. Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) din SUA a blocat apoi temporar la sol nava pentru a investiga o deviere de la traiectorie în timpul acestui zbor foarte mediatizat.

Virgin Galactic a anunţat o suspendare a operaţiunilor sale, dedicată îmbunătăţirii motorului său, pauză ce a durat mult mai mult decât era preconizat.

În mai, compania a realizat în sfârşit zborul test final înainte de debutul operaţiunilor comerciale.

„Va fi și asta o călătorie doar dus?” Virgin Galactic e criticată pentru că vinde bilete de 450.000 de dolari pentru un zbor în spațiu

Utilizatorii de internet l-au criticat pe miliardarul Richard Branson, a cărui companie, Virgin Galactic, a deschis înscrierile pentru un zbor spațial comercial, la mai puțin de o săptămână după tragedia submersibilului Titan, relatează Business Insider.

„Va fi și asta o călătorie doar dus sau...?”, a spus un alt utilizator.

Un comentator a adus în discuție și posibilitatea ca nava spațială a Virgin Galactic să explodeze: „Pentru o sumă suplimentară de 200.000 de dolari, poți să explodezi în loc să faci implozie”.

Însă îngrijorările cu privire la siguranța turismului spațial nu sunt nefondate: în noiembrie 2014, un membru al echipajului a murit în timpul unui zbor de testare al navei-prototip a Virgin Galactic, când aceasta a explodat deasupra deșertului Mojave.

Zboruri lunare

Primul zbor spaţial comercial al Virgin Galactic este o etapă aşteptată de mulţi ani, iar aproximativ 800 de clienţi, inclusiv unele vedete, şi-au achiziţionat deja bilete, la un preţ iniţial cuprins între 200.000 şi 250.000 de dolari americani pe pasager, cost ce a fost ulterior ridicat la 450.000 de dolari americani.

Programul spaţial al Virgin Galactic a întârziat mai mulţi ani, în special din cauza unui accident produs în 2014, soldat cu moartea unui pilot.

În cadrul zborului de joi, mai multe experimente urmează să fie efectuate la bord (despre comportamentul lichidelor în imponderabilitate, reacţia corporală a pasagerilor şi altele).

„Misiunile de cercetare ale Virgin Galactic vor introduce o nouă eră de acces repetat şi fiabil la spaţiu pentru instituţii guvernamentale şi de cercetare”, a declarat directorul general al companiei, Michael Colglazier.

După a doua misiune (Galactic 02), în august, Virgin Galactic promite zboruri spaţiale în fiecare lună, notează AFP, citată de Agerpres.

Compania concurează cu Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, care oferă de asemenea zboruri suborbitale scurte şi a trimis deja 32 de persoane în spaţiu. Însă, de la un accident produs în septembrie 2022, în timpul unui zbor fără echipaj uman, racheta sa a fost blocată la sol. Blue Origin a promis în martie că va relua zborurile spaţial „în curând”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri