Pe fondul cererii ridicate, Pfizer prognozează pentru 2021 vânzări pentru vaccinul anti-COVID-19 de până la 33,5 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Doză de vaccin anti-Covid Pfizer BioNTech
Pfizer prognozează pentru 2021 vânzări pentru vaccinul anti-COVID-19 de până la 33,5 miliarde de dolari. Foto: Profimedia

Compania Pfizer a crescut miercuri previziunile sale de vânzări pentru anul 2021 a vaccinului anti-COVID-19, cu 29%, până la 33,5 miliarde de dolari. Producătorul farmaceutic se bazează pe faptul că multe state se aprovizionează în continuare cu doze de vaccin care să ajungă pentru tot restul anului, informează Reuters.

Compania a mai spus că ar putea solicita o autorizație de utilizare de urgență pentru o doză potențială de rapel încă din luna august, reiterând că va fi necesară o a treia doză pentru a spori protecția pe fondul unei reapariții a infecțiilor în multe țări.

Noile cercetări au arătat că o a treia doză a generat anticorpi neutralizanți împotriva virusului, de peste 5 ori mai mari la persoanele tinere și de peste 11 ori mai mari la persoanele în vârstă, a anunțat Pfizer.

Acțiunile Pfizer au crescut cu 2%, la 42,98 de dolari pe acțiune în tranzacțiile de miercuri dimineață.

Producătorul de medicamente, al cărui vaccin dezvoltat împreună cu BioNTech a fost autorizat în Statele Unite, Europa și alte regiuni din întreaga lume în decembrie 2020, a primit noi comenzi, pentru că rivali precum AstraZeneca și Johnson & Johnson s-au confruntat cu probleme de producție.

Pfizer concurează, de asemenea, cu producătorul american de vaccin tip ARNm Moderna, care nu a reușit să mărească producția la fel de repede ca rivalul său mult mai mare.

Se așteaptă ca cererea mondială de vaccinuri împotriva virusului să continue”

Se așteaptă ca cererea mondială de vaccinuri împotriva virusului să continue, și pentru că atitudinea în general pozitivă față de vaccinul Pfizer pune compania într-o poziție puternică în viitor”, a declarat analistul Samuel Indyk.

Prognoza actualizată a vânzărilor se bazează pe acorduri semnate pentru 2,1 miliarde de doze. Prognoza ar putea fi reevalută însă, din nou, dacă Pfizer semnează contracte suplimentare.

Săptămâna trecută, Johnson & Johnson a estimat vânzările vaccinului anti-COVID-19 pe tot anul de 2,5 miliarde de dolari, în timp ce Moderna a prognozat vânzări de 19,2 miliarde de dolari.

Pfizer a declarat că din decembrie 2020 a livrat un miliard de doze de vaccin. La un loc, în acest an, cele trei companii au un obiectiv de producție de aproximativ 3 miliarde de doze.

Pfizer și BioNTech va testa luna viitoare o versiune a vaccinului special concepută pentru a combate varianta Delta

Creșterea producției va veni în urma extinderii instalațiillor actuale, adăugând noi furnizori și producători contractuali, a spus compania. Pfizer împarte cheltuielile și profitul 50/50 împreună cu partenerul său german.

Pfizer și BioNTech intenționează să testeze luna viitoare o versiune a vaccinului special concepută pentru a combate varianta Delta, o tulpină cu răspândire rapidă, primul lot fiind deja fabricat. Această variantă reprezintă acum mai mult de 80% din noile cazuri COVID-19 din S.U.A. și a devenit, de asemenea, dominantă în multe alte țări.

Pfizer se așteaptă acum la un profit ajustat pe tot anul de 3,95 dolari până la 4,05 dolari pe acțiune, în creștere față de prognozele sale anterioare de 3,55 dolari până la 3,65 dolari.

Partenerii noștri