Trump a evocat o teorie cu privire la imposibilitatea Kamalei Harris de a deveni vicepreședintele SUA

Data publicării:
WASHINGTON, DC - JANUARY 21: U.S. Sen. Kamala Harris (D-CA) speaks to reporters after announcing her candidacy for President of the United States, at Howard University, her alma mater, on January 21, 2019 in Washington, DC. Harris is the first African-American woman to announce a run for the White House in 2020. (Photo by Al Drago/Getty Images)
Kamala Harris. Foto: GettyImages

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că tratează cu seriozitate o teorie care circulă pe reţelele sociale cu privire la lipsa de eligibilitate a senatoarei de culoare Kamala Harris de a deveni vicepreședintele SUA. Ea a fost nominalizată pentru această funcție de Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din toamnă.

Donald Trump a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, cu privire la „afirmaţiile care circulă pe reţelele de socializare” privind presupusa neeligibilitate a Kamalei Harris de a ocupa această funcție.

„Am auzit astăzi că nu întruneşte condiţiile” legale necesare pentru a fi vicepreşedinte, a spus Trump.

„Între altele, avocatul care a scris asta este un avocat foarte priceput, foarte talentat. Nu ştiu deloc dacă aceasta este şi adevărat. M-aş gândi că democraţii ar fi verificat înainte ca ea să fie aleasă pentru a fi desemnată ca vicepreşedinte”, a adăugat el, citat de Agerpres.

„Dar este foarte serios faptul - tu ai spus-o - că se vorbeşte că ea nu îndeplineşte condiţiile pentru că nu s-ar fi născut în această ţară”, a remarcat preşedintele în exerciţiu.

Jurnalistul care i-a adresat întrebarea a replicat atunci că senatoarea Kamala Harris este născută în SUA, dar este posibil că părinţii săi să nu fi avut la vremea respectivă un statut de rezident permanent.

Trump s-a referit aparent la un editorial apărut în Newsweek sub semnătura juristului conservator John Eastman, profesor de drept la Universitatea Chapman, în care acesta pretinde că senatoarea de California nu este eligibilă în calitate de vicepreşedinte sau preşedinte întrucât părinţii săi nu erau cetăţeni americani naturalizaţi atunci când s-a născut ea.

Kamala Harris s-a născut în 1964 în Oakland (California) dintr-un tată jamaican şi o mamă indiană.

Donald Trump a apărat anterior o teorie a conspiraţiei care punea sub semnul întrebării faptul că Barack Obama, primul preşedinte de culoare american, s-a născut în SUA, condiţie sine qua non pentru a deveni preşedinte în Statele Unite. Într-un final, a recunoscut la sfârşitul campaniei prezidenţiale din 2016 că Barack Obama s-a născut în SUA.

Conform Constituţiei SUA, orice cetăţean de peste 35 de ani născut în SUA este eligibil pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte.

Constituţionalistul Erwin Chemerinsky a declarat la CBS că afirmaţiile vizând-o pe Kamala Harris constituie „un argument cu adevărat imbecil”.

Editorialul lui Eastman a fost publicat în ajunul anunţului făcut de către Joe Biden cu privire la alegerea sa pentru funcţia de vicepreşedinte în persoana Kamalei Harris, prima femeie de culoare desemnată în acest post de un partid important. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri