Un fost șef al Pentagonului îi propune lui Joe Biden să renunțe la controlul exclusiv asupra butonului nuclear

Data publicării:
consilier militar care transporta valiza nucleara
Preşedintele SUA este însoţit în toate împrejurările de un consilier militar care transportă o servietă ce conţine toate elementele necesare unei lovituri nucleare Foto: Profimedia Images

William Perry, fost secretar american al apărării, i-a recomandat viitorului preşedinte Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare, considerând că sistemul actual este „antidemocratic, depăşit, inutil şi extrem de periculos”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Matematician, inginer și om de afaceri, William Perry a fost șef al Pentagonului în administrația lui Bill Clinton (1994 - 1997).

Discuția despre butonul nuclear intervine în condițiile în care Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, a anunțat că a discutat cu șeful Statului Major american, Mark Milley, despre îngrijorările sale cu privire la starea mintală a președintelui american în funcție și cu privire la posibilitatea ca  Donald Trump să lanseze un atac nuclear sau să inițieze un război în ultimele sale zile la Casa Albă.

Democrata a anunțat deja că va iniția procedura de impeachment cu rapiditate, dacă președintele Trump nu va fi îndepărtat de propria administrație prin invocarea Amendamentului 25 din Constituție, care se referă la incapacitatea președintelui de a mai conduce țara. Totul intervine în contextul violențelor care au marcat, la Capitol, validarea în Congres a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie prin care Joe Biden a fost confirmat ca președinte ales. Donald Trump este considerat autorul moral al acestor violențe.

Într-un editorial publicat de cotidianul Politico, William Perry a remarcat că Donald Trump, acuzat că a încurajat violenţele comise miercuri la Capitoliu, „încă are degetul pe butonul nuclear”.

„Este timpul să li se retragă valiza nucleară acestui preşedinte şi tuturor preşedinţilor care îi vor succeda. Acest lucru nu mai este necesar şi însăşi existenţa sa reprezintă un pericol pentru securitatea noastră naţională”, a subliniat fostul șef al Pentagonului.

Preşedintele SUA este însoţit în toate împrejurările de un consilier militar care transportă o servietă ce conţine toate elementele necesare unei lovituri nucleare.

William Perry a reamintit că, odată cu alegerea sa, preşedintele SUA obţine „dreptul absolut de a lansa un război mondial. El nu are nevoie de încă o opinie. Secretarul apărării nu are un cuvânt de zis. Congresul nu joacă niciun rol”, a explicat el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri