US Navy: Un fost militar american care a participat la atacul Capitoliului este simpatizant nazist. El poza cu mustață tip Hitler

Data actualizării: Data publicării:
timothy Hale-Cusanelli cu mustata pozeaza in postura lui adolf hitler
Poze găsite în telefonul lui Timothy Hale-Cusanelli, în care poza în postura lui Adolf Hitler. Sursa foto: CNN

Un fost contractor american al forțelor navale, care s-a numărat printre cei care au luat cu asalt clădirea Capitoliului pe 6 ianuarie, este un simpatizant al mișcării naziste, potrivit investigatorilor care anchetează acest caz. Ei au găsit în telefonul acestuia poze cu el purtând mustață tip Hitler, iar colegii săi l-au descris drept un individ cu vederi extremiste la adresa evreilor, a minorităților și a femeilor.

US Navy a făcut propria investigație privindu-l pe fostul contractor Timothy Hale-Cusanelli și au descoperit numeroase incidente în care acesta a manifestat comportamente rasiste și sexiste, arată procurorii americani, potrivit CNN. Serviciul de Investigații Criminale al US Navy a intervievat 44 de colegi de-ai lui Hale-Cusanelli, dintre care 34 au declarat că acesta a manifestat „viziuni extremiste sau radicale la adresa evreilor, a minorităților și a femeilor”.

Hale-Cusanelli, care are 30 de ani, a fost acuzat de șapte infracțiuni pentru atacul de la Capitoliu, printre care obstrucționarea lucrărilor Congresului, tulburarea ordinii publice sau cpomportament violent.

Avocatul său a notat în dosarul depus la instanță că Hale-Cusanelli își menține declarația că nu este white supremacist (adept al curentului care propovăduiește supremația rasei albe).

Probe găsite în telefon

Colegii săi le-au declarat investigatorilor US Navy că Hale-Cusanelli făcea aproape zilnic comentarii împotrvia evreilor, susținea uciderea bebelușilor născuți cu dizabilități și „avea probleme cu femeile”, potrivit documentelor depuse la dosar. Unul dintre își amintește că Hale-Cusanelli ar fi spus la un moment dat că „Hitler ar fi trebuit să-și ducă treaba până la capăt”.

Anchetatorii au găsit în telefonul acestuia meme în care îi compara pe oamenii de culoare cu animalele sau conținând insulte la adresa lui George Floyd. Mai mult, din telefonul său au fost recuperate imagini în care Hale-Cusanelli purta o mustață de tip Hitler și poza în posturi asemănătoare cu fostul lider nazist.

Teoria conspirației

Un clip video din telefon conținea o teorie a conspirației potrivit căreia evreii sunt în spatele atacului terorist de la 11 septembrie 2001, iar în alt clip Hale-Cusanelli s-ar fi înregistrat spunând „Îi urăsc pe evrei... cu patimă”.  

Timothy Hale-Cusanelli se află în prezent în stare de arest. Avocatul său a declarat în instanță că Hale-Cusanelli nu este un om violent.

Într-o declarație înregistrată pentru FBI, aflată la dosar, Hale-Cusanelli a negat că ar fi simpatizant nazist sau white supremacist.

Dosarul cu probele împotriva lui Timothy Hale-Cusanelli poate fi consultat aici:

2021-03-12.hale-cusanelli.doj.opposition.to.release

timothy halle
Alte poze recuperate din telefonul lui Timothy Hale-Cusanelli, în care poartă mustață tip Hitler
timothy halle la capitoliu
Timothy Hale-Cusanelli, identificat de anchetatori printre cei care au luat cu asalt Capitoliul. Sursa foto: CNN

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri