Suedia a aprobat reluarea exporturilor de arme către Turcia, după ce Ankara a fost de acord cu aderarea Suediei la NATO

Data publicării:
flags of Sweden and Turkey painted on cracked wall
Erdogan a cerut de mai multe ori Suediei şi Finlandei să-şi „îndeplinească promisiunile făcute Turciei” pentru aderarea lor la NATO. Foto: Profimedia Images

Suedia a autorizat vineri din nou exporturile de armament şi materiale militare către Turcia, a anunţat autoritatea suedeză însărcinată cu exporturile din sectorul apărării. Ridicarea restricţiilor este una din condiţiile puse de Ankara pentru a accepta aderarea Suediei la NATO.

Candidatura Suediei, anunţată în luna mai odată cu cea a Finlandei, „consolidează considerabil motivele politicii de apărare şi de securitate pentru a autoriza exporturile de echipamente militare către alte state membre, inclusiv Turcia”, justifică decizia Inspecţia suedeză pentru produse strategice (ISP), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Suedia blocase exporturile militare către Turcia în 2019, în urma unei ofensive a armatei turce în nordul Siriei.

Până în prezent 28 din cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această organizaţie; numai parlamentele turc şi ungar nu s-au pronunţat deocamdată.

După ce Ankara anunţase că se opune intrării celor două state în NATO, Suedia, Finlanda şi Turcia au semnat în luna iunie un memorandum prin care cea din urmă îşi dă acordul pentru aderarea primelor două la Alianţă.

Însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat imediat apoi că va bloca din nou aderarea lor, considerând că guvernele de la Stockholm şi Helsinki nu şi-au respectat promisiunile formulate pentru a obţine ridicarea veto-ului Ankarei, în special extrădarea către Turcia a militanţilor din grupările considerate „teroriste” de către guvernul turc, mai ales membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Memorandumul semnat în iunie menţionează că Suedia şi Finlanda vor considera PKK drept organizaţie teroristă. Aceste două ţări s-au angajat de asemenea să nu susţină diferitele grupări inamice ale Ankarei, printre care şi mişcare armată kurdă YPG din Siria.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri