„Sunt de la serviciile secrete israeliene. Avem ordin să bombardăm. Ai două ore la dispoziție”. Telefonul primit de un dentist din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Clădiri bombardate în al-Zahra
Clădiri bombardate în al-Zahra. Foto: Profimedia

Un stomatolog palestinian din Fâșia Gaza povestește că a primit un telefon din partea serviciilor israeliene de informații, care l-au anunțat că zona în care locuia era pe lista bombardamentelor israeliene și că are două ore la dispoziție să-i evacueze pe oamenii din cartier și să fugă la adăpost, relatează BBC.

Mahmoud Shaheen a fost sunat în zori. Era joi, 19 octombrie, în jurul orei 06:30, iar Israelul bombarda Gaza de 12 zile.

Shaheen se afla în apartamentul său de la etajul 3 din al-Zahra, o zonă din nordul Fâșiei Gaza care rămăsese în mare parte neatins de atacurile aeriene.

Auzea de afară o rumoare crescândă. Oamenii țipau. „Trebuie să fugi”, a strigat cineva de pe stradă, „pentru că vor bombarda blocurile”.

Telefonul misterios de pe un număr ascuns

Când a ieșit din clădire și a traversat strada, căutând un adăpost sigur, i-a sunat telefonul. Era un apel de la un număr ascuns.

„Vă sun de la serviciile secrete israeliene”, a spus un bărbat.

Convorbirea a durat mai mult de o oră și a fost cea mai îngrozitoare din viața lui.

Bărbatul i-a spus Mahmoud pe nume și vorbea într-o arabă impecabilă.

„Mi-a spus că vor să bombardeze trei clădiri și mi-a ordonat să evacuez zona înconjurătoare”, a povestit el.

Blocul lui Mahmoud nu era direct amenințat, dar el a devenit brusc responsabil pentru evacuarea a sute de oameni.

„Am avut viețile oamenilor în mâinile mele”, povestește el.

I-a spus bărbatului, care s-a identificat drept Abu Khaled, să nu închidă telefonul.

Fiind un stomatolog în vârstă de 40 de ani, Mahmoud spune că nu are idee de ce a fost ales pentru această sarcină. Dar în acea zi, a făcut tot ce a putut pentru a-și păstra comunitatea în siguranță.

Ghidat de vocile unor străini, care păreau să știe mereu cum să dea de el chiar și atunci când i s-a terminat bateria, el a cerut ca bombardamentul să înceteze și a țipat până când a început să-l doară gâtul, îndemnând oamenii să fugă.

Dentistul a condus evacuarea în masă a vecinilor săi, iar apoi a văzut cum cartierul explodează.

De când a izbucnit acest conflict, armata israeliană a sunat uneori oameni din Gaza pentru a-i avertiza înainte de atacuri aeriene. Relatarea lui Mahmoud oferă o perspectivă asupra unui astfel de apel, cu detalii fără precedent. BBC nu a putut verifica detalile convorbirii, dar locuitorii din zonă par să-i confirme povestea.

„Trage un foc de avertizare”

La început, lui Mahmoud nu i-a venit să creadă că apelul e adevărat, așa că i-a cerut bărbatului să tragă un foc de avertizare pentru a-i dovedi că nu e un fals. S-a gândit că, dacă cei care dorm nu aud țipetele de pe străzi, vor auzi cu siguranță tirul de armă.

Imediat, un foc de avertizare a lovit unul dintre blocurile sub aflate sub amenințare, spune el.

„L-am rugat să mai tragă un alt foc de avertizare înainte de a bombarda”, spune Mahmoud. Acest lucru s-a întâmplat imediat.

„Nu ne trăda, nu începeți bombardamentul până când oamenii nu se evacuează”, a cerut el.

Bărbatul a spus că îi va da timp lui Mahmoud și că nu vrea să moară nimeni, își amintește dentistul.

Mahmoud nu înțelege de ce cartierul său devenise o țintă.

„Am încercat tot posibilul să-l opresc. Am întrebat: „De ce vreți să bombardați?” El a spus: „Sunt unele lucruri pe care noi le vedem și tu nu le vezi”, povestește Mahmoud.

Bărbatul nu i-a explicat despre ce e vorba, i-a spus doar: „Este un ordin de la oameni mai mari decât mine și ca tine și avem ordin să bombardăm”.

Când bombardamentul a încetat, Mahmoud își amintește că vocea i-a spus: „Am terminat... vă puteți întoarce”.

O noapte de coșmar

În cursul serii a primit alt telefon. Tot un număr ascuns, dar un alt bărbat, care s-a prezentat ca Daoud. I-a spus că a acționat „înțelept” în cursul dimineții și că trebuie să facă o nouă evacuare, deoarece mai multe clădiri urmau să fie distruse în acea noapte.

I-a spus ce blocuri vor fi bombardate, iar el a fugit să le spună oamenilor să plece la adăpost. Era deja întuneric, iar în cartier nu mai era electricitate.

Trei clădiri au fost distruse. În timp ce Mahmoud urmărea exploziile, bărbatul de la telefon a spus că alte trei clădiri vor fi bombardate și apoi locuitorii vor avea voie să se întoarcă.

Dar ordinele s-au schimbat brusc: bărbatul l-a anuțat că vor bombarda tot rândul de blocuri de pe partea de est a străzii. Erau peste 20 de blocuri înalte, cu sute de apartamente.

„Erau oameni pe care nu i-am evacuat încă pentru că nu exista niciun avertisment cu privire la acele clădiri. I-am spus: „Măcar lasă-ne până dimineață, unde să meargă oamenii noaptea?” Răspunsul a fost: „Ordinele au fost primite și vom bombarda toate blocurile în două ore””, povestește dentistul.

Mahmoud a alergat de la un bloc la altul, strigându-le oamenilor să plece. În tot acest timp, discuția telefonică a continuat.

Ghidat de vocea de la telefon, dentistul i-a dus pe oamenii evacuați la universitatea din apropiere, unde nu erau așteptate bombardamente.

La un moment dat, vocea de la telefon l-a întrebat câtă baterie i-a mai rămas. Avea 15%. I-a spus să închidă, pentru că îl vor suna din nou. Au urmat apeluri frecvente.

„Sunau să-mi spună: „Acum vom bombarda o altă clădire”, „Acum vom bombarda alta”. „Vom continua să sunăm până când terminăm””, povestește Mahmoud.

La un moment dat, pentru că nu mai avea baterie, a sunat telefonul unui vecin, iar vocea a cerut să vorbească cu Mahmoud Shaheen.

Bombardamentele au ținut până dimineața, apoi telefoanele au încetat. Nu le-a spus nimeni oamenilor dacă se pot întoarce acasă, așa că au așteptat în universitate până la prânz.

Acum, comunitatea din al-Zahra s-a destrămat. Nici oamenii din blocurile care au rămas în picioare, nu mai pot sta acolo, pentru că nu mai au utilități.

Blocul lui Mahmoud nu a fost distrus, dar a fost grav avariat. Cartierul în care avea cabinetul stomatologic de peste 15 ani a dispărut. Nu a mai rămas nimic pentru el în al-Zahra.

Și-a dus familia într-o altă regiune din Gaza, unde stă în casa unui prieten, care este deja plină de oameni.

„Nu mă gândesc la clinica mea sau la casa mea, mă rog doar să rămân în viață”, spune el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri