Trei membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan au fost ucişi în nordul Irakului într-o lovitură de dronă atribuită Turciei

Data publicării:
drona
Foto: Profimedia

Trei membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, turc) au fost ucişi sâmbătă în nordul Irakului într-o lovitură de dronă efectuată de "armata turcă", au anunţat serviciile antiteroriste din Kurdistanul irakian, scrie AFP.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri că Turcia va "continua să-şi intensifice" atacurile aeriene în Siria şi Irak împotriva luptătorilor PKK, organizaţie pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali o consideră drept "teroristă", scrie Agerpres.

Acest anunţ a urmat atentatului sinucigaş care a rănit doi poliţişti la Ankara, pe 1 octombrie, şi pe care PKK l-a revendicat.

Lovitura de "dronă a armatei turce" a vizat sâmbătă "un vehicul aparţinând luptătorilor PKK" în provincia Dohuk, în Kurdistanul irakian, au indicat serviciile antiteroriste din regiunea autonomă într-un comunicat.

"Un înalt responsabil al PKK şi doi luptători au fost ucişi", a adăugat textul.

Armata turcă comentează rareori atacurile sale din Irak, dar desfăşoară regulat operaţiuni militare terestre şi aeriene împotriva PKK şi a poziţiilor sale din nordul Irakului, în Kurdistanul autonom sau în regiunea muntoasă Sinjar.

Turcia a instalat de 25 de ani câteva zeci de baze militare în Kurdistanul irakian pentru a lupta împotriva grupării, care dispune şi ea de tabere în această regiune.

De mult timp, Bagdadul şi Kurdistanul irakian sunt acuzate că privesc cu indulgenţă bombardamentele turceşti pentru a păstra alianţa strategică care le uneşte cu Turcia, partener comercial de neocolit. Chiar dacă regulat comunicatele autorităţilor condamnă în termeni diplomatici încălcarea suveranităţii irakiene şi repercusiunile pentru civili.

În vara anului 2022, lovituri de artilerie atribuite Ankarei împotriva unui parc au ucis nouă persoane, în principal turişti din sudul Irakului. Turcia a negat responsabilitatea şi a dat vina pe PKK.

La sfârşitul lui iulie, serviciile premierului irakian, Mohammed Shia Al-Sudani, au vorbit despre o "viitoare vizită" în Irak a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, o călătorie a cărei dată exactă nu a fost dezvăluită.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri