Trump vrea recuzarea judecătoarei din procesul în care e acuzat că a favorizat atacul împotriva Capitoliului

Data publicării:
trump
Donald Trump, fostul președinte al SUA. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedintele al SUA, Donald Trump, a anunţat, duminică, că vrea să o „recuze” pe judecătoarea care urmează să-i supervizeze viitorul proces la Washington, în care e acuzat că a încercat să inverseze rezultatele la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 şi a favorizat atacul împotriva Capitoliului în 6 ianuarie 2021, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Eu nu pot în niciun fel să beneficiez de un proces echitabil cu judecătoarea „desemnată” în acest caz ridicol privind libertatea de exprimare şi alegeri corecte”, a scris Trump, ca de obicei cu majuscule, pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

„Toată lumea o ştie, ea înţelege. Noi am cerut imediat ca această judecătoare să fie recuzată pe baze foarte solide şi chiar am cerut o mutare a procesului în afara Washington DC”, a adăugat fostul preşedinte, referindu-se la judecătoarea federală Tanya Chutkan şi la tribunalul capitalei federale americane.

Magistrata Chutkan urmează să prezideze dosarul care îi atrage lui Donald Trump cea de-a treia - şi cea mai gravă - inculpare penală, fiind cunoscută că a condamnat cu severitate susţinători ai fostului preşedinte care au participat la asaltul Capitoliului.

Ea a fost desemnată în mod aleatoriu pentru a superviza acest dosar judiciar istoric care îl implică pe fostul preşedinte, inculpat la 1 august pentru complot împotriva statului în legătură cu tentativele sale de a inversa rezultatul alegerilor în noiembrie 2020.

Fostul preşedinte american a venit la 3 august la Washington să pledeze nevinovat în patru capete de acuzare care îl vizează. La 28 august, el ar urma să cunoască data procesului său, procurorul special Jack Smith, care a anchetat, dorind să vadă cazul judecat „fără întârziere”.

Trump, favorit în alegerile primare ale Partidului Republican în perspectiva scrutinului prezidenţial din 2024, a mai fost inculpat de justiţia federală pentru gestionarea presupus neglijentă a unor documente confidenţiale ale Casei Albe. El este urmărit de asemenea de justiţia statului New York într-un dosar de fraude contabile presupuse a fi legate de plăţi pentru a cumpăra tăcerea unei foste actriţe de filme porno.

Procesele respective ar urma să aibă loc în martie şi mai 2024.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri