Turcia a arestat o „celulă-fantomă” a Mossad. Ce misiune aveau cei 7 agenți

Data publicării:
politisti turci din fortele de interventie
Turcia a arestat o „celulă” a Mossad. Foto: Profimedia

Autorităţile turce au arestat şapte presupuşi agenţi ai serviciului de spionaj israelian Mossad, care activau într-o celulă fantomă ce supraveghea rezidenţi străini în Turcia.

Potrivit CNN Turk, cei şapte au mărturisit că desfăşurau activităţi de spionaj şi reuşeau să se infiltreze în telefoanele mobile ale persoanelor pe care le urmăreau, relatează Agerpres.

Serviciul turc de informaţii MIT (Organizaţia Naţională de Informaţii) estimează că în total 56 de persoane fac parte din nouă celule clandestine ale Mossad-ului în Turcia, ţară ce găzduieşte numeroşi lideri ai grupării palestiniene Hamas, care guvernează Fâşia Gaza.

Potrivit cotidianului turc Daily Sabah, printre presupuşii spioni arestaţi se numără un israelian de origine arabă şi mai mulţi cetăţeni ai altor state din Orientul Mijlociu.

În octombrie 2021, contraspionajul turc a arestat alte 15 persoane cu descendenţă arabă şi suspectate că lucrau pentru Mossad şi spionau studenţi străini, inclusiv palestinieni, dar şi cetăţeni turci.

Israelul şi Turcia au anunţat anul trecut în august restabilirea completă a relaţiilor bilaterale şi revenirea ambasadorilor la Tel Aviv şi Ankara, după ce relaţiilor lor au trecut în ultimul deceniu printr-o serie de crize.

Israelul a fost zeci de ani un aliat regional al Turciei, până la criza Mavi Marmara, o flotilă umanitară care a încercat în 2010 să treacă de blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza. Atacul unui comando israelian asupra acestei flotile umanitare s-a soldat cu moartea a zece activişti turci. Ulterior, în 2018, Turcia şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv în semn de protest faţă de răspunsul militar al Israelului la frontiera cu Fâşia Gaza.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri