Ucraina acuză Israelul. „Ne așteptăm ca Guvernul din Israel să facă ceea ce trebuie moral”

Data actualizării: Data publicării:
Israel-Russia-Ukraine
Naftali Bennett, prim-ministru al Israelului. Foto: Profimedia Images

Ambasada Ucrainei în Israel acuză statul evreu că refuză să furnizeze proteze pentru combatanţii răniţi în războiul de apărare împotriva Rusiei, transmite agenția israeliană de presă TPS, citată de Agerpres.

"Mulţi ucraineni şi-au pierdut membre în urma atacurilor ruse. Israelul este o putere internaţională în domeniul protezelor. Ne aşteptăm ca guvernul israelian să facă ceea ce este corect şi moral şi să îi ajute pe Dalil şi pe mulţi alţi ucraineni să îşi revină", arată reprezentanţa diplomatică într-o campanie online lansată duminică.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mesajul este ilustrat cu o fotografie a lui Dalil, un tânăr de 19 ani care şi-a pierdut ambele picioare. "Guvernul israelian refuză să îl trateze doar fiindcă e ucrainean", susţine ambasada.

Polemica dintre Ucraina și Israel în cadrul ONU

Organizaţia neguvernamentală UN Watch, care monitorizează Organizaţia Naţiunilor Unite, a replicat, arătând că din 2014 Ucraina a votat împotriva Israelului în 78% din rezoluţiile ONU referitoare la statul evreu - ultima dată, chiar săptămâna trecută.

"Dragă domnule ambasador Evghen Korniciuk: Anul trecut teroriştii Hamas au tras 4000 de rachete asupra civililor israelieni. Când ONU adoptă rezoluţii susţinute de palestinieni care condamnă Israelul pentru că se apără, de ce Ucraina votează 78% din acestea?" a întrebat UN Watch.

Ucraina a votat pentru 95 din cele 122 de rezoluţii împotriva Israelului şi s-a abţinut în privinţa a 27, fără a vota nici o singură dată în favoarea israelienilor, menţionează TPS, care reaminteşte, pentru comparaţie, bilanţul Canadei: pentru Israel de 104 ori, adică în 85% din cazuri, împotrivă doar de trei ori şi abţinere de 16 ori, adică la 13% din rezoluţii.

La rândul său, Israelul a votat alături de Ucraina, pentru condamnarea agresiunii şi dezinformării din partea Rusiei, de trei ori anul acesta, asumându-şi riscuri diplomatice ridicate, arată TPS.

Cu toate acesta, săptămâna trecută, când 22 de ţări - printre care SUA, Canada, Germania şi Olanda - s-au alăturat Israelului, opunându-se Comisiei Pillay, considerată anti-israeliană, Ucraina a refuzat să facă un pas similar.

Oficiali de rang înalt de la Ierusalim, „surprinşi" de mesajul Ucrainei

Oficiali de rang înalt de la Ierusalim au declarat pentru TPS că sunt "surprinşi" de mesajul "foarte agresiv" al ambasadei ucrainene, în special având în vedere mobilizarea Israelului pentru trimiterea de ajutoare umanitare şi medicale în Ucraina "la un nivel fără precedent", inclusiv prin transportul pe calea aerului al unor copii bolnavi de cancer, pentru tratamente în Israel.

Israelienii au trimis ucrainenilor spitalul de campanie Kochav Meir, complet echipat, precum şi medicamente, ambulanţe, alimente, generatoare de curent şi altele.

Ucraina a cerut Israelului să trimită şi echipamente militare, însă Israelul a încercat să evite o confruntare cu Rusia, păstrând o aparenţă de neutralitate, în timp ce a transferat tone de ajutoare civile.

Citește și: UE anunță că a semnat un acord pentru a importa gaze din Israel, o alternativă „de încredere” la gazul rusesc

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri