Ucraina spune că rușii pregătesc o operațiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Centrala Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Conducerea militară a Ucrainei a avertizat cu privire la o posibilă operaţiune sub steag fals la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), aflată sub ocupaţie rusă, în următoarele zile, a transmis duminică seara DPA.

Această centrală atomo-electrică, cea mai mare din Europa şi a treia ca mărime din lume, este ocupată de trupele ruse din martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat duminică într-o postare pe Facebook că operaţiunea ar face ca Ucraina să pară responsabilă pentru orice s-ar întâmpla la uzina din sudul ţării.

„Rusia este singurul terorist din lume care ţine ostatică o centrală nucleară şi pe care o utilizează pentru a şantaja Ucraina şi lumea întreagă", afirmă responsabilii militari de la Kiev. „Nimeni în afară de Rusia nu a adus vreodată lumea atât de aproape de pragul unei catastrofe nucleare deliberate”, se afirmă în postare.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că ar fi încercat să provoace un incident la centrala electrică, notează DPA.

Există un nivel semnificativ de îngrijorare pe plan internaţional cu privire la siguranţa centralei, întrucât luptele din zonă au fost cât pe ce să provoace un dezastru de mai multe ori de când trupele ruse au ocupat-o şi apoi au amplasat mine în jurul sitului la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Toate cele şase reactoare ale centralei, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, sunt acum în stare de „oprire la rece”.

Avertismentul Kievului privind riscurile nucleare intervine în timp ce oraşele ucrainene sunt vizate aproape zilnic de bombardamente ruseşti.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri