UE va înființa un tribunal special pentru crimele de război din Ucraina și cooperează cu Curtea Penală Internațională

Data publicării:
Încă o groapă comună a fost descoperită la Bucha
Groapă comună la Bucha. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană va înființa un tribunal special care să judece ”crimele Rusiei în Ucraina”, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie The Guardian.

 „Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, distrugere și suferințe fără margini. Cu toții ne amintim ororile din Bucha. Se estimează că până acum au fost uciși peste 20.000 de civili și peste 100.000 de ofițeri militari ucraineni. Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crimele sale de agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, continuând să sprijinim instanța penală internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crimele de care se face vinovată Rusia prin agresiune.

Suntem pregătiți să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai puternic sprijin internațional pentru această instanță specializată.

De asemenea, Rusia trebuie să plătească financiar pentru distrugerile pe care le-a provocat. Prejudiciul suferit de Ucraina este estimat la 600 de miliarde de euro.  Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru daunele suferite și pentru costurile pentru reconstrucția țării.

Crimele oribile ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat Ursula von der Leyen.

Rusia a negat că a vizat civili și a spus că nu a comis crime de război, în ciuda dovezilor masacrului  de la Bucha. Totodată, în Herson au fost comise peste 400 de crime de război în timpul cât rușii au ocupat orașul, a spus Volodimir Zelensk

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri