Sari la conținut

47 de ani de închisoare pentru şase români care au furat bijuterii de 3 milioane de lire sterline

Bijuterii în valoare de peste 3 milioane de lire sterline au fost furate de români în Marea Britanie. Şase conaţionali au fost deja condamnaţi la închisoare în Regat după ce au fost găsiţi vinovaţi în cazul a 11 jafuri comise la magazine de bijuterii din toată Marea Britanie. Presa britanică acordă largi spații acestui subiect și remarcă metodele ingenioase ale hoților, care, de altfel, ar fi trecut pe la celebra „Academie a Infractorilor” din România.

romani condamnati

Aceştia au comis jafurile în perioada noiembrie 2015 - septembrie 2016, când au furat ceasuri, inele şi coliere.

Potrivit autorităţilor britanice, românii formau o bandă extrem de bine organizată, care acţiona profesionist şi meticulos. Hoţii ar fi fost antrenați, scrie presa din Regatul Unit, la aşa-numita „Academie a infractorilor”, al cărei lider, Adrian Botez, a fost condamnat anul trecut, în România, la 24 de ani de închisoare.

Bărbaţii, cărora presa britanică le dă şi identitatea, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între şase şi opt ani, însumând 47 de ani de închisoare. Un al şaptelea român urmează să afle sentinţa pe 28 martie.

Presa britanică subliniază ingeniozitatea metodelor folosite de hoți atunci când dădeau spargerile. De pildă, restricționau circulația și reduceau numărul posibililor martori izolând locul din preajma țintelor cu panglici, ca și cum ar fi fost în desfășurare lucrări industriale, sau provocau incendii la locul unde dădeau spargerile pentru a distrage atenția serviciilor de urgență. Intrau în magazine folosind un baros cu care spărgeau vitrinele, iar operațiunea se desfășura cu mare rapiditate. Se adăposteau apoi în corturi, la câțiva kilometri depărtare, și își îngropau dejecțiile ca să evite să lase urme de ADN.

Presa nu precizează dacă vor fi extrădaţi sau îşi vor executa pedeapsa în Regat.