Asistentul europarlamentar suspectat că spiona pentru China a fost arestat. El ar fi spionat inclusiv opozanți chinezi

Data publicării:
Plenul Parlamentului European
Plenul Parlamentului European. Foto: Profimedia Images

Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat în arest pentru spionaj în favoarea Chinei, a anunţat miercuri Biroul procurorului public federal de la Karlsruhe (Parchetul german).

Un judecător a emis un mandat de arestare pe numele asistentului europarlamentar, potrivit purtătoarei de cuvânt a Parchetului german. Asistentul este bănuit că a acţionat ca agent pentru un serviciu secret străin.

Conform procurorilor germani, asistentul europarlamentar este suspectat că a transmis Chinei informaţii din Parlamentul European.

Angajatul, identificat drept Jian G. potrivit Reuters şi AFP, a locuit la Bruxelles şi Dresda.

Percheziții la adresele suspectului

Procurorii au informat că reţinerea suspectului a avut marţi loc la Dresda, în landul Saxonia, fără a face o legătură cu eurodeputatul Maximilian Krah, membru al grupului ID (Identitate şi Democraţie) şi candidat principal al AfD la alegerile europarlamentare din iunie.

Apartamentele suspectului au fost percheziţionate.

De asemenea, suspectul ar fi spionat membri ai opoziţiei chineze aflaţi în Germania.

Maximilian Krah este membru al Comisiei pentru comerţ internaţional (INTA) şi a subcomisiilor pentru drepturile omului (DROI) şi pentru securitate şi apărare (SEDE) ale Parlamentului European. De asemenea, el face parte din delegaţia PE pentru relaţiile cu Statele Unite.

Krah a anunţat că a aflat din presă vestea despre arestarea asistentului său. El a promis că va pune capăt relaţiilor de muncă cu acesta „dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate”.

Krah se dezice de asistentul său

Într-o declaraţie acordată marţi seară portalului Politico, Maximilian Krah a spus că nu are niciun motiv pentru care el ar trebui să sufere consecinţele după arestarea asistentului său.

„Nu am fost acuzat de vreo conduită neconformă la locul de muncă. Aceasta înseamnă că trebuie să clarificăm ce este adevărat de fapt”, a spus eurodeputatul german.

În timpul summitului Uniunii Europene de săptămâna trecută de la Bruxelles, preşedintele Consiliului European Charles Michel a lansat un apel la „vigilenţă sporită” şi la cooperare mai strânsă pentru a împiedica şi neutraliza tentativele de ingerinţă din partea puterilor externe.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri